Primal - Seizoen 1

2022

8,5
Recensie Primal - Seizoen 1 (2022)

In een fictieve oertijd leven mensen en dinosauriërs samen. Wanneer holbewoner Spear in aanraking komt met T-Rex Fang gaan ze samen op pad om de gevaren van deze tijd te trotseren.

Primal - Seizoen 1 is door op 21 mei 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Primal is een (volwassen) animatieserie van Genndy Tartakovsky, bekend van zijn werk aan Dexter's Laboratory (1996) en Samurai Jack (2001). Wat deze HBO Max serie uniek maakt, is dat er geen dialogen in voorkomen. Je leest het goed, in Primal is geen woord te bekennen. Niks wordt verbaal uitgesproken. Wat betekent dat de serie zijn verhaal verteld door middel van expressieve animatie. Dit is puur visual storytelling zoals dat mooi heet. Met deze recensie wil ik tevens een nieuwe aanpak uitproberen: een kort stukje schrijven voor elk van de tien afleveringen.

De wereld wordt geïntroduceerd en we ontmoeten de twee hoofdpersonages: Mens Spear en T-Rex Fang. De kracht van deze openingsaflevering is dat het opzichzelfstaand werkt als een short film. Zowel Spear als Fang verliezen hun dierbaren en de emotionele lading komt voort uit het delen van hetzelfde trauma. Hierna strijden mens en dino samen om een vijand te verslaan die hen beide leed heeft veroorzaakt. Het is een fantastisch begin van de serie én de toon wordt gezet voor alles wat nog komen gaat.

‘Primal bevat een boeiend verhaal en toont karakterontwikkeling zonder een woord uit te spreken. Dit is 'visual storytelling' op zijn best.’

Spear en Fang besluiten om samen verder te reizen, maar meteen na de eerste aflevering is duidelijk dat ze nog niet gewend zijn aan elkaars gezelschap. Zo proberen ze beide tegelijk op dezelfde prooi te jagen. Iets dat haast verandert in een soort wedstrijd. Dit creëert een aantal komische situaties, vooral terug te zien in hun gezichtsuitdrukkingen. Uiteindelijk beginnen de irritaties steeds hoger op te lopen, waardoor de twee zowel letterlijk als figuurlijk met elkaar botsen. Samenwerken is het belangrijke punt dat ze moeten leren.

Tijdens 'Cold Death' jagen Spear en Fang op een zwakke mammoet in een sneeuwstorm. Voordat Spear de laatste genadeklap uitdeelt, zien we een twijfelende blik in zijn ogen. Hij wilt dit beest niet doden, maar weet ook dat het noodzakelijk is om te overleven. Zijn vacht is vereist om warm te blijven en het vlees is om te eten. Primal laat intieme momenten uitspelen waardoor goed zichtbaar is hoe een karakter (Spear) in elkaar steekt. Dit is de kracht van visuele verhaalvertelling.

De dreiging is voelbaar wanneer Spear en Fang achternagezeten worden tijdens een rode maan. Het is opmerkelijk om karakterontwikkeling te zien in de acties die Spear en Fang vervolgens ondernemen. Ze helpen elkaar in nood en lijken duidelijk bezorgd als de ander wordt aangevallen. Ook zien we hoe slim ze beide kunnen zijn in bepaalde situaties, zoals dood spelen om meegenomen te worden of een plan bedenken om een beest in de val te lokken. Liefhebbers van actie zitten hier goed; het bloederige geweld staat centraal.

De volgende bestemming is een prachtige plek met geen wolkje aan de lucht. Hier kunnen Spear en Fang eten en genieten van de zon. Dit paradijs is bijna te mooi om waar te zijn - daarom ben je als kijker op de hoede, wetende dat er iets niet klopt. De rust wordt verstoord door een stam van aap-mensen, die het duo laat knokken tegen een soort gemuteerde reuze gorilla. Het is voornamelijk het contrast wat er in deze aflevering uitspringt. Hoe schitterend de natuur ook mag zijn, blijf altijd uitkijken naar de gevaren die op de loer liggen. Je weet nooit wat je aantreft.

Na het intensieve gevecht uit de vorige aflevering is Fang helemaal uitgeput. Spear verzorgt haar wonden, maar het volgende probleem laat niet lang op zich wachten. De geur van lijken trekt roofdieren aan, terwijl Fang nog te zwak is om haarzelf te verdedigen. Spear doet er alles aan om Fang in veiligheid te brengen - een indicatie van de oprechte vriendschap die de twee hebben opgebouwd. Het is zo mooi dat je meeleeft en geïnteresseerd bent in deze onwaarschijnlijke band tussen mens en dino. Dat de serie werkt kun je ondertussen wel stellen.

Spear en Fang komen een langnek tegen die is geïnfecteerd met een parasiet, waardoor het beest een soort hondsdolle zombie-dino is geworden. De misselijkmakende langnek slacht eerst zijn soortgenoten op gruwelijke manieren af en heeft het daarna gemunt op Spear en Fang. We zien hoe de langnek steeds meer aftakelt en het designteam verdient prees voor het neerzetten van een verontrustend beest, echt nachtmerrie-waardig. Deze normaal vredige dino wordt ineens een onverwoestbaar gevaar. De leerzame les: schijn bedriegt.

Heksen nemen Spear en Fang gevangen om duivelse rituelen op hen uit te voeren. Wat volgt is een emotionele deconstructie van onze hoofdpersonages. Één van de heksen neemt namelijk een kijkje in het verleden van Spear en Fang. In deze 'terugblikken' aanschouwt ze hoe Spear en Fang hun kinderen hebben verloren - iets wat ook de heks is overkomen. Het delen van dezelfde betreurende trauma roept sympathie op en de heks helpt het duo hierdoor ontsnappen. Onverwachts wordt deze aflevering ineens de mooiste verrassing uit de serie.

Een mysterieus beest slaat alleen toe als het donker is. Spear en Fang moeten elke nacht aanhoren hoe dit beest dieren afslacht en de geluiden klinken steeds luider - het komt dichterbij. Deze aflevering staat in het teken van angst hebben voor het onbekende. Dit beest houdt zich schuil in de duisternis en we zien alleen een schim voorbijkomen, verder wordt nooit duidelijk wat voor soort dier het is. Ook bekijken we scènes vanuit het perspectief van dit mysterieuze wezen. Het draagt allemaal bij aan de spanning en de horror-invloed is duidelijk voelbaar.

Het eerste seizoen van Primal eindigt met een menselijke aflevering, letterlijk. Spear en Fang komen namelijk een gevluchte slaaf tegen genaamd Mira. Ze besluit om met het duo mee te reizen en leert ze zelfs een aantal nieuwe dingen, zoals het koken van gezonder eten en een pijl en boog maken. Spear lijkt interesse te hebben in Mira, maar nog voordat deze klik zich verder kan ontwikkelen wordt Mira ontvoerd. De aflevering sluit misschien af met een cliffhanger, maar geeft ook een indicatie hoe het verhaal verder kan gaan in een potentieel tweede seizoen.

Het is een lange recensie geworden, maar voor mij was het leuk om het eens op een andere manier vorm te geven. Elke aflevering wordt nu individueel belicht. En mocht het nog niet duidelijk zijn: Primal is een dikke aanrader! De serie bevat prachtige animatie, een boeiend verhaal én toont karakterontwikkeling; allemaal zonder een gesproken woord uit te spreken. Wat een indrukwekkende prestatie.

Te zien op HBO Max

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Primal - Seizoen 1:

Pluspunten Primal - Seizoen 1

Regie van Genndy Tartakovsky, Een serie zonder uitgesproken woorden - dit is puur 'visual storytelling', Fantastische animatie, Bloederig geweld dat authentiek is voor het tijdperk, De gevaren van de oertijd belichten, Emotionele lading komt voort uit het delen van dezelfde trauma, De onwaarschijnlijke band die ontstaat tussen mens en dino

Minpunten Primal - Seizoen 1

Elke aflevering is zijn eigen ding, waardoor een doorlopend verhaal ontbreekt (misschien dat seizoen twee hier meer op inspeelt)

Over Primal - Seizoen 1

Regie

Genndy Tartakovsky

Cast

Aaron LaPlante

Genre

ActieDramaFantasy

Thema

AnimatieAvontuurDino'sMonstersOverleven

Taal

Engels

Duur

3:38 uur

Nuttige recensie

51 / 52 personen vinden deze recensie van Primal - Seizoen 1 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series