Prehistoric Planet

2022

8,5
Recensie Prehistoric Planet (2022)

In deze documentaireserie neemt David Attenborough ons mee naar het tijdperk van de dinosauriërs. Door middel van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en moderne visuele effecten wordt de wereld van deze uitgestorven diersoort weergegeven als nooit tevoren.

Prehistoric Planet is door op 21 juni 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Het is weer dinotijd! Niet alleen in de bioscopen, maar ook op tv. Onlangs presenteerde Apple TV+ een nieuwe documentaireserie over deze uitgestorven wezens, met niemand minder dan David Attenborough (broer van Jurassic Park-oprichter Richard) als onze gids door hun prehistorische wereld. In tegenstelling tot de beesten in Jurassic World: Dominion zijn de dinosauriërs in Prehistoric Planet wél gebaseerd op de nieuwste paleontologische vondsten en inzichten.

Prehistoric Planet heeft een lange aanlooptijd gekend. Voor het gemak rekenen we de 65 miljoen jaar tussen het uitsterven van de dinosauriërs en het verschijnen van deze serie even niet mee, maar de productie van de reeks heeft toch ruim 10 jaar in beslag genomen. Dit harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen, want de serie houdt gedurende vijf afleveringen de illusie volledig in stand. Als je niet beter wist zou je denken dat er toch ergens een verloren wereld bestaat waar dino's een veilig heenkomen hebben gevonden.

‘Deze serie zal je helpen meer respect op te brengen voor die vlucht duiven die elke maandagochtend je auto onderschijten.’

Dit komt mede doordat deze dieren in veel opzichten verdomd veel lijken op soorten waar wij in het heden bekend mee zijn. Zo doet de Deinocheirus sterk denken aan een uit de kluiten gewassen vogelbekdier, terwijl de befaamde Velociraptors meer lijken op een stel akelige gieren dan op de hagedisachtige actiesterren uit de Jurassic Park-films. Zelfs de Tyrannosaurus had in feite een stuk meer vet op zijn botten dan wat wij van hem gewend zijn.

Onderzoek heeft dan al lang uitgewezen dat de dinosauriërs voorlopers waren van de moderne vogels. Een feit waar velen al bekend mee zijn, maar een recreatie van een dinosaurus met een luxueus vederdek maakt deze connectie op wonderbaarlijke wijze tastbaar. Naast de fysieke attributen die zijn afgeleid uit fossielen laat de serie ook zien hoe deze dieren zich misschien gedragen hebben. Hoewel deze gedragingen een speculatief karakter hebben, werden ze wel gebaseerd op observaties in de hedendaagse dierenwereld.

Prehistoric Planet is daarmee een productie in dezelfde geest als het oudere Walking With Dinosaurs (1999). De reeks geeft ons een ander perspectief op het verleden van onze planeet en de enorme tijdspanne waarin het leven zich heeft ontwikkeld. De computereffecten, locaties en vertelwijze maken Prehistoric Planet tot een overtuigende tijdreis voor jonge en oude dinofans. Daarnaast zal de serie je helpen om meer respect op te brengen voor die vlucht duiven die elke maandagochtend je auto onderschijten.

Te zien op Apple TV+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Prehistoric Planet:

Pluspunten Prehistoric Planet

Prachtige effecten, Sterke vertelwijze van David Attenborough, Mooie locaties, Voorzien van de nieuwste paleontologische vondsten en inzichten

Minpunten Prehistoric Planet

-

Over Prehistoric Planet

Regie

Jon FavreauMike Gunton

Cast

David Attenborough

Genre

Fantasy

Thema

Dino'sNatuurDieren

Taal

Engels

Duur

3:30 uur

Nuttige recensie

15 / 16 personen vinden deze recensie van Prehistoric Planet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series