Pinocchio

2022

5
Recensie Pinocchio (2022)

Gepetto treurt om het verlies van zijn zoontje en besluit om dan maar een houten versie van zijn zoon te maken. Hij wenst dat Pinocchio een echt jongetje zou worden. Die nacht komt een fee op bezoek die Pinocchio omtovert in een echt jongetje. Als hij op een dag klaar is om naar school te gaan, kan de houten pop niet weerstaan aan alle verleidingen die op zijn pad komen. Zal hij ooit nog thuis geraken?

Pinocchio is door op 11 september 2022 beoordeeld met een 5 / 10.

Het wereldberoemde verhaal van Pinocchio, gebaseerd op het boek van Carlo Collodi, werd al ontelbare keren verfilmd maar de Disney-versie van 1940 werd nooit geëvenaard. Dat Disney geld wil slaan uit de live action remakes van al die klassieke tekenfilms, is hun goed recht. Maar totnogtoe zijn ze er maar zelden in geslaagd om het origineel te evenaren, laat staan te overtreffen. De beste in de reeks zijn voor mij Cinderella (2015), The Jungle Book (2016) en Pete's Dragon (2016). Wie beweert dat The Lion King en Beauty and the Beast ook in dit rijtje thuishoren, moet dringend eens de originelen herbekijken. Dat zijn twee van de beste (teken)films ooit gemaakt.

‘De film biedt je nooit de magie van het origineel.’

Tom Hanks slaagt er voor de tweede keer dit jaar (na Elvis) niet in om zijn personage geloofwaardig te brengen. Nu, dat zal ook niet simpel zijn als je constant moet spelen tegen computer gegenereerde tegenspelers. Maar ook de rest van de film biedt je nooit de magie van het origineel. Bovendien worden er te veel elementen bijgesleurd die alleen maar ballast zijn voor wat ooit zo’n vertederend verhaal was over een vader en een zoon.

De meeste personages lopen hyperkinetisch te wezen waardoor je als kijker nooit echt meeleeft met wat er gebeurt. De scène in de woonwagen van het circus met het balletdanseresje is één van de weinige scènes die daar wel in slaagt. Om de één of andere reden lijkt alles beter te werken in de tekenfilm. En dat heeft met keuzes te maken. Misschien had een woord-voor-woord remake dan een betere optie geweest. Laat ons hopen dat Disney in de toekomst een beetje meer aandacht besteed aan deze remakes. Anders zullen ze, vrees ik, meer kijker verliezen dan winnen.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Pinocchio:

Pluspunten Pinocchio

Mooi gemaakt, Een aantal scènes mooi in beeld gebracht

Minpunten Pinocchio

Tom Hanks op zijn retour?, Geen ziel, De magie is weg, Hyperkinetische personages, Te veel extra verhaalelementen

Nuttige recensie

0 / 4 personen vinden deze recensie van Pinocchio nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series