Pam & Tommy

2022

7
Recensie Pam & Tommy (2022)

Nadat hij is belazerd door de steenrijke Mötley Crüe-drummer Tommy Lee (Sebastian Stan) besluit aannemer Rand Gauthier (Seth Rogen) om wraak te nemen. Na een inbraak komt Rand in het bezit van een videotape waarop Lee en zijn wereldberoemde vrouw Pamela Anderson (Lily James) het bed met elkaar delen.

Pam & Tommy is door op 10 maart 2022 beoordeeld met een 7 / 10.

Midden jaren negentig was Pamela Anderson het ultieme sekssymbool. De fotoshoots voor Playboy en haar hoofdrol in de hitserie Baywatch zorgden ervoor dat de blondine prominent aanwezig was in de fantasieën van vrijwel elke heteroman van boven de 12 jaar. Deze populariteit betekende tevens dat het verschijnen van een pikante sextape al snel veranderde in een mediacircus. In de miniserie Pam & Tommy zien we een gedramatiseerde versie van dit verhaal.

Ik zeg gedramatiseerd, omdat de serie van showrunner Robert Siegel zich hoofdzakelijk richt op vermaak in plaats van verdieping. Sebastian Stan en Lily James zijn zeer overtuigend als Tommy Lee en Pamela Anderson. Vooral James is niet van echt te onderscheiden. Niet alleen in uiterlijk, maar ook haar houding en stem slaan de spijker op zijn kop. Haar spel is daarmee meteen de highlight van Pam & Tommy.

‘Sebastian Stan en Lily James zijn zeer overtuigend als Tommy Lee en Pamela Anderson. Vooral James is niet van echt te onderscheiden.’

Voor Sebastian Stan is het materiaal beperkt. Deze fictieve versie van Tommy Lee lijkt over minder diepgang te beschikken dan zijn wederhelft en fungeert vooral als een graadmeter voor de mannelijke reactie op het lekken van de sextape. Al snel heeft Pamela door dat Tommy niet lijkt te begrijpen hoezeer haar privacy geschonden is. Net als zoveel anderen verraadt hij zijn empathisch onvermogen door zich hardop af te vragen waarom een naaktmodel plots moeite heeft met naakt zijn.

In de beste aflevering van de serie zijn we getuigen van een hoorzitting tussen Pamela en een vijandige advocaat. Het is een situatie die uitmondt in een partijtje victim blaming. Deze advocaat gaat ervan uit dat een sextape uit de privésfeer niet veel anders is dan al het andere erotische materiaal dat Anderson ooit gemaakt heeft en gaat daarmee voorbij aan het feit dat zij nooit heeft ingestemd met de verspreiding van deze privébeelden.

Keer op keer wordt Pamela door de mannen om haar heen in de rol van domme bimbo gedrukt. Een vrouw die er zelf voor heeft gekozen om haar lichaam te verkopen, met als gevolg dat zij geen recht meer heeft op zelfbeschikking. Lily James zet de frustratie en wanhoop die deze situatie teweegbrengen goed neer en laat op meerdere momenten zien dat Pamela Anderson ambities heeft die haar modellenwerk ontstijgen.

Pam & Tommy probeert een punt te maken over het gebrek aan respect voor andermans privacy, met name dat van beroemdheden. Vreemd genoeg loopt de show zelf tegen de lamp omdat we meermaals getuigen zijn van uitgebreide seksscènes tussen de fictieve versies van Pamela en Tommy. Het doet nogal hypocriet aan dat een serie die kritisch wil zijn op de voyeuristische neigingen van ons als publiek, tegelijkertijd royaal stilstaat bij de intieme details van Pamela's seksleven.

Het is dan wel weer grappig om te zien hoe nieuw het internet ooit was en hoe beperkt men dacht over de eventuele toepassingen van dit nieuwe communicatiemiddel. Zo zien we hoe de snuggere internetondernemers al snel doorhadden dat het beschikbaar stellen van pornografische video's op het internet een lucratieve business kon zijn, terwijl de fantasie van een aantal klungels niet verder reikt dan online videobanden verkopen, zonder ook maar een moment stil te staan bij een fenomeen als piraterij.

Als geheel is Pam & Tommy een luchtige serie over een serieus onderwerp. De verwikkelingen rondom het verkrijgen en lekken van de sextape zijn vaak lachwekkend, terwijl de emotionele fallout voor Pamela Anderson goed wordt overgebracht door het spel van Lily James. Toch genieten de makers van de serie iets te veel van de smeuïge aspecten van dit verhaal, waardoor de boodschap niet zo krachtig is als ongetwijfeld de bedoeling was.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Pam & Tommy:

Pluspunten Pam & Tommy

Sterk acteerwerk van Lily James en Sebastian Stan, Relevante boodschap, Luchtig, Combinatie van humor en drama

Minpunten Pam & Tommy

De serie lijkt zijn eigen boodschap soms te vergeten

Nuttige recensie

12 / 13 personen vinden deze recensie van Pam & Tommy nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series