One Man and His Shoes (2020)

Recensie One Man and His Shoes (2020)

One Man and His Shoes recensie

Door Jasper Kruithof op
One Man and His Shoes gaat in op de opkomst van de Air Jordan-schoen. Niet alleen wordt de samenwerking tussen Michael Jordan en Nike uitgelicht, het gaat dieper in op de sociaal maatschappelijke invloed van de mythische schoen.

One Man and His Shoes kiest een opmerkelijke benadering rondom de mythische schoen van Nike. Het succesverhaal van de Air Jordan is dan ook door vele voorgangers uitgelicht. Maker Yemi Bamiro kiest voor een meer sociaal kritische toenadering. In het eerste bedrijf wordt het voor velen bekende verhaal nogmaals verteld. In een notendop, Nike wilden de door Converse gedomineerde basketbal sport penetreren door een nieuwe positionering via een iconische atleet. Dat Michael Jordan deze sporter is, is in retrospectief geen verrassing. Wanneer de tijdslijnen erbij worden genomen, wordt zichtbaar hoe gedurfd en gewaagd deze strategie is geweest.

Halverwege keert de toon en het onderwerp van de documentaire volledig. Zonder zichtbare brug gaat het over het culturele fenomeen van de schoen en diens negatieve invloed op de samenleving. Hoewel de maker alle recht en vrijheid heeft richting te geven aan zijn film, is het in de montage toch wel misgegaan. De plotselinge overgang van feiten naar opinie maakt het geheel rommelig en onoverzichtelijk. Dit is op zichzelf jammer want er worden zeker geen onwaarheden uitgesproken.

One Man and His Shoes schiet zichzelf in de voet doordat het geen statement durft te maken. Het suggereert allerlei meningen, maar durft geen stelling te nemen. Het vertelt niets nieuws en kent daarmee weinig relevantie.

Cast: Michael Jordan Spike Lee Dennis Rodman
Regie: Yemi Bamiro
Genre: Documentaire Sport
Speelduur: 1:23 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van One Man and His Shoes:

Pluspunten

Het verhaal is redelijk gedocumenteerd

Minpunten

De documentaire maakt halverwege een opvallende wending waardoor het geheel rommelig overkomt. Met name in het tweede bedrijf komen raciale tinten naar voren en heerst een algehele aanklacht tegen multinationals voor nalatigheid met betrekking tot vermeende verantwoordelijkheden

Beoordeling

Jasper Kruithof beoordeelt One Man and His Shoes met een 6 / 10.

6

One Man and His Shoes is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van One Man and His Shoes nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van One Man and His Shoes
Relevante films binnen het genre Documentaire
8
Recensie Sidik en de Panter (2020)
8,5
Recensie Sons of Honour (2020)
7,5
Recensie Somebody Up There Likes Me (2020)
4
Recensie De Vliegende Hond (2020)
7
Recensie Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop (2020)
5
Recensie Aquarela (2020)