New Order

2022

7,5
Recensie New Order (2022)

In een Mexicaanse stad waar op grote schaal protesten plaatsvinden, bereidt Marianne's welgestelde familie zich voor op haar huwelijk. Wanneer de rebellen de villa binnendringen ontstaat totale chaos.

New Order is door op 3 mei 2022 beoordeeld met een 7,5 / 10.

De eerste paar shots trekken direct de aandacht en tonen wat de kijker te wachten staat. Wat volgt is de op dat moment nog rustige bruiloft van Marianne met de nodige welkomstkussen, omhelzingen en handenschudden. Dan een hoop heen en weer geloop op zoek naar mensen. Toch bouwt er een spanning op, en dat is niet alleen omdat je weet wat gaat komen.

Na 25 minuten begint de gekte. Binnen korte tijd totale vernieling en chaos. Alle rollen worden opnieuw geschreven en het is ieder voor zich. Heerlijk in beeld gebracht, onder andere door de snel opvolgende gebeurtenissen, geen tijd om stil te staan - met nog geen anderhalf uur is de film aan de korte kant.

‘Dit verhaal kent geen goed versus slecht; er zijn niet twee partijen, maar velen.’

De verschuiving van regime is op een vreemde manier komisch. Niet dat iemand verdiend wat hem of haar overkomt, maar de film schetst een mogelijk toekomstbeeld. De rijken worden rijker en de armen worden armer. New Order toont een niet eens zo vergezocht scenario wanneer het volk het heft in eigen handen neemt.

De sprongen in tijd voelen niet altijd even lekker. Wel wordt de kijker getrakteerd op allerlei wendingen en twists. De straten zijn een geënsceneerde bende; te orderlijk nagemaakt, al vergroten ze de problematiek zeker. New Order is bruut en gewelddadig, maar niet extremer of op manieren die we niet eerder zagen. Geen perfecte film, maar het heeft haar kijkers veel te bieden. Anders, eigen en gedurfd.

Dit gaat niet over goed of slecht, hier is iedereen op een eigen manier kwaadaardig. Geen enkel personage krijgt verdieping en je sympathiseert met niemand. Marianne is misschien de enige uitzondering op de regel, zij weet een kleine snaar te raken omdat ze laat zien het hart op de juiste plaats te hebben. Het verhaal spaart niemand en kiest nooit een kant. New Order toont een overtuigend what if-scenario. Dit verhaal kent geen goed versus slecht; er zijn niet twee partijen, maar velen. Er komt een soort van winnaar uit de bus, maar of dat de goeden zijn? Zijn er überhaupt wel goeden?

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van New Order:

Pluspunten New Order

Totale gekte, Heerlijk in beeld gebracht, Snelle opvolging gebeurtenissen, Vreemd komisch, Wendingen en twists, Bruut en gewelddadig, Anders, eigen en gedurfd, Overtuigend what if-scenario

Minpunten New Order

Sprongen in de tijd, Geënsceneerde straten, Geen perfecte film

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van New Order nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series