Nebraska

2014

9
Recensie Nebraska (2014)

Nebraska is een roadmovie waarbij vader en zoon samen van Montana naar Nebraska rijden. Vader Woody is lichtelijk dement en denkt een miljoen dollar te hebben gewonnen. Tijdens de lange reis leren beide elkaar pas echt kennen.

Nebraska is door op 17 februari 2014 beoordeeld met een 9 / 10.

De setting is somber, de locaties die de twee aandoen is vergane glorie en de mensen die ze ontmoeten hebben een uitzichtloze toekomst. Het zwart-wit heeft een sterke invloed op de sombere vertelling. Ondanks dat is Nebraska helemaal geen sombere film.
Er zit veel (zwarte) humor in. Vooral tussen vader en zoon. Zij begrijpen elkaar niet. Wat voornamelijk voortkomt uit het feit dat ze elkaar - zelfs na ruim 70 jaar - niet écht hebben leren kennen.

‘De onbenulligheid is ijzersterk.’

De film kent een aantal sublieme scènes. Zoals wanneer Woody met zijn broers een sportwedstrijd zit te kijken en er zich een zinloos en stroef dialoog voltrekt. De onbenulligheid is ijzersterk.
Of de onvergetelijke begraafplaats scène met moeder Jane. Haar drang naar het becommentariëren van andermans leven levert een onvergetelijk tafereel op.

Vooral de casting is fenomenaal. Bruce Dern (Woody Grant) en June Squibb (Jane Grant) zetten memorabele rollen neer.
Nebraska gaat over mensen. Over (familie)relaties. Over emoties. Aanrader voor iedereen die van een verhaal houdt wat je raakt.

Te zien op NPO Plus en CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Nebraska:

Pluspunten Nebraska

Cinematografie, Casting, Acteren, Setting, Verhaal, Klein en intiem, Posterontwerp

Minpunten Nebraska

-

Nuttige recensie

7 / 7 personen vinden deze recensie van Nebraska nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series