Mijn Beste Vriendin Anne Frank (2021)

Recensie Mijn Beste Vriendin Anne Frank (2021)

Mijn Beste Vriendin Anne Frank recensie

Door Rick Schuttinga op
Hannah en Anne zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, komen de twee meisjes elkaar weer tegen in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Mijn Beste Vriendin Anne Frank is saai. Gebeurt er dan niets? Jawel, maar niets wat je nog niet kent. Geen verrassingen en geen eigen of interessante vertelling. De personages zijn hiervan de grote veroorzaker. Stuk voor stuk zijn ze allemaal onsympathiek.

Deze film is gebaseerd op het boek 'Anne Frank, mijn beste vriendin' wat Alison Leslie Gold in 1998 schreef over het leven van Hanneli Goslar. Als scenarioschrijver heb je dan de keuze welk materiaal wel en niet te gebruiken voor je film. Waar leg ik de nadruk op?
Te bedenken dat het verhaal draait om de innige vriendschap tussen Anne en Hannah is er bar weinig vriendschap tussen de twee te vinden. Anne is een regelrechte feeks. En Hannah is een muurbloempje, op de achtergrond, zonder mening. Ze loopt Anne steeds achterna en mist een eigen identiteit. Het boek zal genuanceerder zijn, maar dat komt in de film niet naar voren.
De film legt ook veel focus op verliefdheid, seks, piemels en tongen. Het is een keuze, maar hierdoor blijft de band tussen Anne en Hannah aan de oppervlakte dobberen.

Concentratiekamp Bergen-Belsen is gereduceerd tot een vrouwenbarak met een 30-tal gevangenen. Het voelt aan als een privé kamp. Nergens wordt het groots, luguber, gewelddadig of angstig. Het ziet er niet leuk uit, maar ook verre van verschrikkelijk - terwijl we allemaal beter weten. Mijn Beste Vriendin Anne Frank is op ieder vlak te romantisch, te zoetsappig, te afgevlakt.

Mijn Beste Vriendin Anne Frank draait sinds 9 september in de bioscoop.

Cast: Aiko Beemsterboer Josephine Arendsen Roeland Fernhout Lottie Hellingman
Stefan de Walle
Regie: Ben Sombogaart
Genre: Drama
Speelduur: 1:43 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Mijn Beste Vriendin Anne Frank:

Pluspunten

-

Minpunten

Saai, Onsympathieke personages, Scenario, Feeks Anne, Identiteitsloze Hannah, Bergen-Belsen, Te romantisch, Roeland Fernhout's accent

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Mijn Beste Vriendin Anne Frank met een 5,5 / 10.

5,5

Mijn Beste Vriendin Anne Frank is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 5,5 / 10.

Nuttige recensie

1 / 2 personen vinden deze recensie van Mijn Beste Vriendin Anne Frank nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Mijn Beste Vriendin Anne Frank
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie Dear Comrades! (2021)
6
Recensie The Assistant (2021)
8
Recensie Druk (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
9,5
Recensie The Father (2021)
8
Recensie Titane (2021)