Irréversible

2002

8
Recensie Irréversible (2002)

Een traumatische nacht voor Alex ontvouwt zich in Parijs in omgekeerde chronologische volgorde.

Irréversible is door op 10 februari 2022 beoordeeld met een 8 / 10.

Veel mensen kennen de film Irréversible; die van die afschuwelijke lange verkrachtingsscène. Hoewel zonder meer choquerend is de film van regisseur Gaspar Noé meer dan deze beruchte scène alleen.

Naast de gebeurtenis in de tunnel is het moment dat 'de lintworm' volledig tot moes wordt geslagen nogal grafisch. Verwacht verder veel naakt en seks, een favoriet onderwerp van Gaspar.

‘Nog geen jaar verouderd. Een unieke film die indruk maakt, maar die je niet snel nog eens wilt zien.’

Noé heeft zich laten inspireren door Christopher Nolan's Memento (2000). Ook bij Irréversible zit de vertelling ingenieus in elkaar. Door de langgerekte scènes zijn sommige echter te langdradig met veel herhaling in dialoog. De scène-overgangen zijn makkelijk te herkennen aan de camera die naar het plafond of de lucht draait, daar mist variatie. Door de continue scènes is een foutje zo gemaakt, mooi dat Noé dit er gewoon inlaat, zoals wanneer Marcus zich voorstelt als Vincent; zijn echte naam in plaats de voornaam van zijn personage.

Het drietal hoofdpersonages bestaat uit de romantische realist Alex (Monica Bellucci); de uitbundige en explosieve Marcus (Vincent Cassel); en de bescheiden Pierre (Albert Dupontel). De connecties onderling en grote diversiteit aan karakters maakt het een interessant trio.

Nu alweer 20 jaar oud, maar nog geen jaar verouderd. Een unieke film die indruk maakt, maar die je niet snel nog eens wilt zien. Zeker aan het begin is Irréversible vormgegeven met nare muziek, misselijkmakend camerawerk en irritante flitslichten. Omdat het verhaal zich in omgekeerde volgorde afspeelt in 14 langgerekte scènes, wordt het richting midden rustiger en in het laatste kwart zelfs alledaags romantisch. Omgekeerd gaat het over het vrolijke leven, langs een alles veranderende gebeurtenis richting blinde wraak - zo blind dat Marcus en Pierre de verkeerde dader weten te vinden.

Te zien op Prime Video en CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Irréversible:

Pluspunten Irréversible

Iconische rode tunnel, Openingscredits, Zó realistisch, Choquerend, Grafisch, Ingenieuze vertelling, Foutje Vincent/Marcus, Trio hoofdpersonages, Monica Bellucci, Geen jaar verouderd, Dubbele clou; aan het begin en eind

Minpunten Irréversible

Afschuwelijke lange verkrachtingsscène, Soms te langdradige scènes, Herhaling in dialoog, Dezelfde scène-overgangen, Eerste deel met muziek, camerawerk en flitslichten

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Irréversible nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers