House of Gucci

2021

6,5
Recensie House of Gucci (2021)

Maurizio Gucci is de erfgenaam van het Gucci-imperium en valt als een blok voor Patrizia Reggiani. Na de bruiloft verandert hun band, aangezien Patrizia zich steeds meer begint te bemoeien met de familiezaken en haar oog heeft op zo rijk mogelijk worden.

House of Gucci is door op 4 december 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Regisseur Ridley Scott weet niet van ophouden. De beste man weet nog steeds bijna om het jaar een nieuwe film uit te brengen, en dat op zijn vierentachtig-jarige leeftijd. Respect dat zijn passie voor film te groot is om met pensioen te gaan. In 2021 heeft hij zelfs dubbel werk verricht. Zijn middeleeuwse ridder-drama, The Last Duel, draait nog maar sinds kort in de bioscoop maar toch volgt hij deze meteen op met het waargebeurde House of Gucci. Een bovengemiddelde, maar soms toch ook frustrerende film.

Het lijkt erop dat Ridley Scott niet zo goed wist wat hij met dit verhaal aanmoest. Hij hanteert een speelduur van tweeënhalf-uur en benut deze met overbodige opvulling. De focus ligt op de verkeerde plaatsen en de spanning ontbreekt. Hoe de film voornamelijk verkocht wordt, door de moordpoging in beeld te brengen van Mauricio, komt misschien pas in het laatste half uur een keer aan bod. Wat inhoudelijk overblijft haalt inspiratie uit grootste maffiafilms dat familiedrama voorop stelt. Het is aan jouw of dit je aanspreekt.

‘Het fantastische acteerspel van Adam Driver & Lady Gaga is misschien wel te goed voor de kwaliteit van de film hieromheen.’

Dit betekent niet dat House of Gucci niks te bieden heeft. De film wilt zijn karakters uitdiepen en neemt hier gunstig de tijd voor. Topacteurs Jeremy Irons & Al Pacino spelen de twee Gucci-broers die de hedendaagse hoofden van het bedrijf zijn. Ook Adam Driver & Lady Gaga spelen fantastisch en moeten verschillende lagen van hun personages laten zien. Hun liefde ontstaat schattig en je gelooft dat Patrizia oprecht houdt van Mauricio, maar dit slaat over in machtsproblemen. Zij doet er alles aan om hem te manipuleren om zo de meest luxe dingen te krijgen. Het acteerwerk van beide is misschien wel te goed voor de kwaliteit van de film om hun heen.

In typisch Amerikaanse stijl zijn de personages Italiaanse stereotypes, inclusief bijbehorend dik accent en overdreven (schreeuwend) acteerwerk. Vooral dat laatste, overdrevenheid, is terug te zien in Jared Leto's vertolking van de 'domme neef' uit huize Gucci. Het begint amusant, maar hij krijgt veel schermtijd en zijn stupiditeit wordt steeds zwaarder erbovenop gelegd. Elke keer als Leto's gezicht tevoorschijn komt word je mateloos geïrriteerd door zijn aanwezigheid. Totaal miscast en bovenal niet grappig.

Persoonlijk wist House of Gucci mij geïnteresseerd te houden, maar ik ben dan ook voorstander van tragere films dat karakterontwikkeling en familiedynamiek prioriteit geeft. Echt spannend wordt het helaas nooit, maar de opkomst en val van huize Gucci meemaken biedt voor mij genoeg vermaak om te zeggen: geef de film een kans. Houd je verwachtingen alleen een beetje in bedwang.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van House of Gucci:

Pluspunten House of Gucci

Regie van Ridley Scott, Geloofwaardig recreëren van het tijdperk, Acteerwerk van Adam Driver & Lady Gaga, Goede bijrollen voor Jeremy Irons & Al Pacino, Interessant genoeg om je aandacht vast te houden, Familiedynamiek van huize Gucci belichten, Zien hoe geld en macht een persoon kan veranderen of beïnvloeden

Minpunten House of Gucci

Uitgerekt verhaal met te weinig momenten van spanning, Typisch beeld van Italiaanse stereotypes, Overdreven acteerwerk van o.a. Jared Leto dat begint te irriteren

Nuttige recensie

28 / 28 personen vinden deze recensie van House of Gucci nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series