Homo Sapiens

2017

8
Recensie Homo Sapiens (2017)

Documentairemaker Nikolaus Geyrhalter trok naar plekken waar geen mens meer te zien of te horen is en filmde de terugkeer van de woeste natuur.

Homo Sapiens is door op 21 juli 2017 beoordeeld met een 8 / 10.

Een documentaire die ons anderhalf uur lang verlaten plekken overal ter wereld laat zien. Niets meer, niets minder. Er gebeurt niets in de film en tegelijkertijd alles. De leegheid geeft je ruimte tot nadenken: waar is dit, waarvoor is de locatie gebruikt, wie hebben hier geleefd en waarom is het verlaten?

‘Er gebeurt niets in de film en tegelijkertijd alles.’

Homo Sapiens is mooi én droevig. Het zet je aan het denken over hoe wij omgaan met (leef)ruimte, (bouw)stoffen en de natuur. Stilistisch kijkend naar de prachtige beelden vraag je jezelf af hoe het mogelijk dat minutenlange opnames van eigenlijk niets, zo intrigerend kunnen zijn.
Overigens is Homo Sapiens de meest logische filmtitel, want ondanks dat er geen mens te bekennen is, is het getoonde puur en alleen mens.

Je vraagt je af of de mensheid geen opruimplicht heeft. Bouwwerken die in verval zijn geraakt, die niet meer in gebruik zullen worden genomen; opruimen. De bouwmaterialen recyclen en de locatie teruggeven aan de natuur. Want doen wij het niet, dan neemt de natuur het wel weer over.
Aan de andere kant; we zouden dan niet kunnen genieten van de docu Homo Sapiens. Het is het conflict waar de film steeds mee speelt: mooi vs. verval en eentonig vs. boeiend.

Te zien op Eye Film

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Homo Sapiens:

Pluspunten Homo Sapiens

Intrigerend, Zet aan tot nadenken, Filmtitel, Prachtige beelden

Minpunten Homo Sapiens

Posterstill

Over Homo Sapiens

Regie

Nikolaus Geyrhalter

Cast

-

Genre

Drama

Thema

Natuur

Taal

-

Duur

1:34 uur

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Homo Sapiens nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series