Goodfellas

1990

9
Recensie Goodfellas (1990)

Henry Hill groeit op in één van de Italiaanse wijken in Brooklyn, New York. Al van jongs af aan wil hij bij de maffia. Jimmy Conway neemt hem onder zijn hoede en samen met Tommy DeVito slaan ze de ene slag na de andere, terwijl Henry zich geleidelijk aan probeert op te werken in de hiërarchie van de familie van Paul Cicero.

Goodfellas is door op 10 april 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

Martin Scorsese is wellicht de grootste regisseur die Hollywood ooit voortbracht. Als je mij niet gelooft, moet je er zijn filmografie maar eens op nalezen op IMDb. Hij maakte de ene klassieker na de andere, maar kreeg in zijn hele carrière maar één Oscar, ondanks de talrijke nominaties. Die Oscar was, terecht, voor The Departed. Eén van zijn bekendste films, en door velen beschouwd als de beste maffia film ooit, is wellicht deze Goodfellas.

‘Joe Pesci geeft met Tommy DeVito gestalte aan één van de meest onvoorspelbare slechteriken.’

In Goodfellas volgen we Henry Hill, een prachtprestatie van Ray Liotta, van loopjongen tot big shot van de lokale maffia. De film behaalde maar één Oscar, ondanks zijn torenhoge status van klassieker, en wel voor Joe Pesci, die met Tommy DeVito één van de meest onvoorspelbare slechteriken uit de filmgeschiedenis gestalte geeft. Hij vloekt, grapt en moordt zich een weg doorheen de film en door het leven van Henry Hill, wiens verhaal trouwens gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Het werken met de voice-overs van Henry en zijn vrouw Karen Hill (een terecht genomineerde Lorraine Bracco), de zwierige beeldvoering, de vlotte montage en de prachtige soundtrack maken dat deze film bijzonder makkelijk wegkijkt. Het enige wat ik mis in deze film, en persoonlijk ervaar ik dat wel als een groot gemis, is een hart. Het is heel moeilijk om met één van de hoofdpersonages mee te leven. Dit zijn allemaal regelrechte klootzakken met weinig empathie of gevoel voor rechtvaardigheid. Eigenlijk gun je hen het daglicht niet, en dat maakt dat je geen emotionele band krijgt met hen. En laat dat voor mij nu net één van de redenen zijn om een film een 10 te geven. Prachtige film, maar geen meesterwerk omdat je nooit sympathiseert met de hoofdpersonages.

Te zien op Netflix, HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Goodfellas:

Pluspunten Goodfellas

De vlotte regie, Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, De beeldvoering, De montage, De soundtrack

Minpunten Goodfellas

Geen enkel personage is sympathiek, waardoor je niet met hen meeleeft

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Goodfellas nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series