Fall

2022

7
Recensie Fall (2022)

Twee vriendinnen beklimmen samen een radiotoren van 600 meter hoogte. Wanneer ze bijna de top bereiken gaat er iets vreselijk mis en komen ze vast te zitten. Wat nu?!

Fall is door op 15 september 2022 beoordeeld met een 7 / 10.

Fall is een film die inspeelt op oerangsten. Op een bepaalde manier doet het denken aan The Descent (2005). Hoewel The Descent een sterkere (horror)film is vinden beide films elkaar vooral als het gaat om het losmaken van een diepe primitieve stress in de kijker. Of het nu gaat om verdwalen in nauwe ruimtes of vastzitten op een extreem hoog en dodelijk punt, het zien van mensen in dergelijke situaties veroorzaakt een haast lichamelijke reactie. Fall is daarin erg effectief, want zodra onze hoofdpersonages Becky (Grace Fulton) en Hunter (Virginia Gardner) de radiotoren beginnen te beklimmen stijgt de spanning. Door slim cameragebruik zien we de twee klimmende jonge vrouwen van een grote afstand, wat de immensiteit van de toren benadrukt, maar zien we ook een glimp van hun perspectief: een haast onbereikbaar punt op 600 meter hoogte en een dodelijke val naar beneden.

‘Fall speelt in op een primitieve angst die ieder levend wezen bezit: extreme hoogte en het gevaar om te vallen. Kijk dus vooral niet naar beneden!’

De film is dus zeer effectief in de stress en angst die het inboezemt, maar is zeker niet zonder problemen. Met name het karakter van Hunter, die haar getraumatiseerde vriendin Becky onder de nodige druk zet om de toren te beklimmen, is zeer frustrerend. Er wordt een poging gedaan om Hunter te humaniseren, maar het komt op een laat punt in het verhaal. Omdat Fall zich alleen op de twee jonge vrouwen focust is het belangrijk dat de kijker zich sympathiseert met de karakters, maar die last ligt in dit geval puur op Becky's schouders. Grace Fulton doet haar uiterste best en hoewel we haar karakter Becky treffen op haar slechtste en meest traumatische momenten moedig je haar zeker aan.

Je zou kunnen zeggen dat ondanks diverse toevalligheden in het verhaal en onlogische karakterbeslissingen Fall het ultieme doel behaalt: de opwekking van een diepgewortelde angst voor hoogtes en vallen.

Nu in de Vlaamse bioscopen

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Fall:

Pluspunten Fall

Spannende en zenuwslopende scènes, Effectief camerawerk, Grace Fulton als Becky

Minpunten Fall

Te veel toevalligheden die het onrealistisch maken, Hunter's personage

Nuttige recensie

2 / 3 personen vinden deze recensie van Fall nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers