Jasper Kruithof

Jasper Kruithof Voormalig filmrecensent

Dolor y Gloria (2019)

Recensie Dolor y Gloria (2019)

Dolor y Gloria recensie

Door Jasper Kruithof op
Salvador Mallo (Antonio Banderas) kijkt terug op zijn loopbaan en wordt op pijnlijke wijze geconfronteerd met gemaakte keuzes in zijn leven. In het heden dient hij vrede te maken met zijn geschiedenis om een nieuwe start te maken.

Dolor Y Gloria is een dromerige vertelling rondom de persoon van Salvador Mallo gespeeld door Antonio Banderas. De regisseur die behalve maar moeizaam het overlijden van zijn moeder weet te verwerken, heeft ook te kampen met chronische pijnen. Hij zoekt hierbij de oplossing bij de heroïne. Wat volgt is een herbeleving van gemaakte keuzes en bijbehorende reflecties.


Antonia Banderas is in zijn kracht als de kwetsbare Salvador Mallo. Dolor Y Gloria is prachtig voor het oog, al is het dromerige karakter van de film soms wat doorgeschoten. In een liefdevol en persoonlijk verhaal worden de relaties van de homoseksuele regisseur met een oud geliefde, en met zijn moeder uitgelicht. 

Zonder de film zo te introduceren is Dolor Y Gloria een autobiografische film naar het leven van filmmaker Pedro Almodóvar. Banderas heeft gebruik kunnen maken van zijn kleding en het appartement van Salvador Mallo is nagenoeg een exacte kopie van diens eigen appartement. 

Dolor Y Gloria is een persoonlijke inkijk in het leven van filmmaker Pedro Almodóvar via Salvador Mallo. In de nazomer is dit een perfecte 'zomeravond film' en niet zonder reden een regelrechte hit in Spanje. De tijd zal leren of het Nederlandse filmpubliek open staat voor deze dromerige autobiografie.

Cast: Antonio Banderas Penélope Cruz Julieta Serrano Leonardo Sbaraglia
Regie: Pedro Almodovar
Genre: Drama Buitenlands
Speelduur: 1:53 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Dolor y Gloria:

Pluspunten

Puur, Persoonlijk, Dromerig, Sfeer, Het appartement van Salvodor Mallo is een exacte kopie van filmmaker Pedro Almodóvar.

Minpunten

Warrig.

Beoordeling

Jasper Kruithof beoordeelt Dolor y Gloria met een 6,5 / 10.

6,5

Dolor y Gloria is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,3 / 10.

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Dolor y Gloria nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Dolor y Gloria
Relevante films binnen het genre Drama
8,5
Recensie I Don’t Wanna Dance (2021)
7,5
Recensie Nomadland  (2021)
7,5
Recensie The Falcon and the Winter Soldier (2021)
5
Recensie Cherry (2021)
8
Recensie WandaVision (2021)
8
Recensie Palmer (2021)