Die Wannsee Konferenz

2022

8,5
Recensie Die Wannsee Konferenz (2022)

Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk.

Die Wannsee Konferenz is door op 9 februari 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Die Wannsee Konferenz lijkt op een saaie geschiedenisles met 'talking heads', niets is echter minder waar. De film is gebaseerd op de notulen en authentieke bronnen van die betreffende bijeenkomst op dinsdag 20 januari 1942 aan de oevers van de Wannsee in Berlijn.

Leider en initiatiefnemer van de vergadering is de toch wel sympathiek en vrolijk ogende Reinhard Heydrich (Philipp Hochmair). Naast hem zijn 14 genodigden aanwezig: uitvoerende bruten uit het oosten en klerken van ministeries uit het veilige Berlijn. Mannen met macht, macht wat ze willen beschermen. Iedereen aan tafel dient hetzelfde doel, maar blijf uit mijn territorium en vertel mij niet wat te doen - en die nieuwe plannen gaan trouwens als eerste in 'mijn' gebied plaatsvinden.

‘Hoe in bijna twee uur tijd heel zakelijk, concreet en punctueel vergaderd wordt over de vernietiging van 11 miljoen Joden.’

De ironie wanneer de mannen in het begin praten over oude Joden waarmee ze wellicht nog zelf zij-aan-zij hebben gevochten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog, om dan te concluderen dat ze hen toen waarschijnlijk niet als Jood hadden herkend.

Hoe de vergadering klein begint, werkend naar een punt waarbij eindelijk benoemd wordt hoe de 'Endlösung der Judenfrage' uitgevoerd gaat worden. Pratend over moord en dood zonder expliciet deze woorden uit te spreken. Het is choquerend hoe in bijna twee uur tijd heel zakelijk, concreet en punctueel vergaderd wordt over de vernietiging van 11 miljoen Joden - waarvan er 6 miljoen daadwerkelijk zijn vermoord.

Die Wannsee Konferenz verveelt geen moment. Heel stabiel trekt de gebeurtenis aan je voorbij, terwijl je alle aandacht hebt voor wat wordt besproken. Wie had gedacht dat je geboeid een bijna twee uur durende vergadering zou volgen? Het geheel is nergens geromantiseerd, blijft zakelijk en is toch heel boeiend. Bevat geen muziek, ook niet tijdens de aftiteling; stijlvol en met respect uitgevoerd.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Die Wannsee Konferenz:

Pluspunten Die Wannsee Konferenz

Zeer boeiende geschiedenisles, Macht beschermen, Debatten, Ironie, Opbouw vergaderring richting doel, Nergens geromantiseerd, Stijlvol en met respect, Zonder muziek

Minpunten Die Wannsee Konferenz

-

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Die Wannsee Konferenz nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series