Der Untergang (2004)

Recensie Der Untergang (2004)

Der Untergang recensie

Door Jordy Gomes op
Door de ogen van één van zijn persoonlijke secretaresses, Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), maken we de laatste levensdagen mee van Adolf Hitler (Bruno Ganz) in zijn bunker en aanschouwen we de ondergang van het Duitse Rijk.

In ons kleine kikkerlandje vieren wij vandaag, op vijf mei, onze vrijheid door middel van Bevrijdingsdag. Dit leek een toepasselijk moment om een film uit te kiezen die het eind betekenden voor de Tweede Wereldoorlog en het leven van Adolf Hitler zelf. Der Untergang (2004), In het Engels vertaald naar 'Downfall', werpt een blik op een belangrijk stukje geschiedenis dat iedereen een keer gezien moet hebben.


We zien onder andere hoe Hitler's mentale toestand verslechterd. Hoe hij bevelen geeft aan commandanten die zijn overleden in de strijd of hoopt op een redding van troepen die allang gesneuveld zijn. Ja, de film biedt een fascinerend kijkje achter de schermen in het leven van Hitler, maar hierbij houdt het niet op. Er wordt gekozen voor een bredere aanpak met verschillende verhaallijnen, stuk voor stuk effectief.

Neem een kleine koppige jongen die voor zijn land wilt vechten, maar dan van dichtbij de horror van oorlog meemaakt. Of één van de laatste doktoren in Berlijn, die koste wat kost zoveel mogelijk levens probeert te redden. Juist hierdoor weet Der Untergang indruk te maken, door het belichten van verschillende perspectieven krijgen we een completer beeld van de laatste dagen binnen het Duitse Rijk.

De grootste kracht van Der Untergang, in mijn ogen, is het oproepen van sympathie. Niet voor de vreselijke daden van Hitler, maar voor de slachtoffers binnen de Duitse bevolking of de mensen de simpelweg hun (niet fatale) werk deden in de naam van de SS, zoals Hitler's persoonlijke secretaresses of de kinderen van zijn aanhangers. Waarbij laatstgenoemde duidelijk is terug te zien in het lot van de kinderen van Goebbels, betreurend.

Der Untergang (2004) haalt verhaal uit boeken en overlevenden om zo authentiek mogelijk dit stukje geschiedenis te recreëren tot een tastbare ervaring. Alles voelt soms zo overtuigend, dat je vergeet dat het gaat om een speelfilm. Een groter compliment bestaat er niet.

Cast: Bruno Ganz Alexandra Maria Lara Corinna Harfouch Ulrich Matthes
Juliane Köhler Heino Ferch Christian Berkel Matthias Habich
Thomas Kretschmann
Regie: Oliver Hirschbiegel
Genre: Drama
Speelduur: 2:36 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Der Untergang:

Pluspunten

Een belangrijke stukje (film) geschiedenis om gezien te hebben, Overtuigend acteerwerk van Bruno Ganz, Toont sympathie voor de Duitse bevolking die slachtoffer zijn gevallen aan de oorlog, Sterke bijrollen, Aantal harde gebeurtenissen die emoties oproepen, Indrukwekkend

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Der Untergang met een 8,5 / 10.

8,5

Der Untergang is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

28 / 32 personen vinden deze recensie van Der Untergang nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Der Untergang
Relevante films binnen het genre Drama
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)
8
Recensie Annette (2021)