Der Hauptmann

2018

7
Recensie Der Hauptmann (2018)

In de laatste weken van WO II stuit de deserteur Willi Herold (Max Hubacher), na ontsnapt te zijn aan de Duitse militaire politie, op een officieren uniform in een verlaten auto. Waar de Duitse natie uit een valt, groeit het zelfvertrouwen van Willi Herold wanneer hij het uniform van Der Hauptmann aantrekt.

Der Hauptmann is door op 15 april 2018 beoordeeld met een 7 / 10.

Waar WO II in de twintigste eeuw aan Duitsland kleefde, weet de huidige generatie de geschiedenis te gebruiken voor beschouwing en reflectie. 1945, op het punt dat de natie uit een valt, weten steeds vaker deserteurs te profiteren van de chaos binnenslands. Der Hauptmann speelt zich af rondom de persoon van Willi Herold, op dit moment pas negentien jaar!

Het is lastig te duiden wat Robert Schwentke het publiek wil meegeven. De film is getrouw aan de feiten, maar heeft soms iets weg van een absurdistische trip. Het ligt daarmee voor de hand dat het zich focust op de mentale staat van de soldaat. In bepaalde opzichten doet de film dan ook denken aan films als Jarhead (2005), American Sniper (2014) en Full Metal Jacket (1987). Waar deze films zich focussen op de psyche van de soldaat, is Der Hauptmann te veel bezig met feiten en context waardoor er geen tempo in de film komt.

Het is mooi om te zien hoe Duitsland zijn nazi-verleden omarmt. Niet zo zeer als een verrijking, maar het loopt er ook zeker niet voor weg. Der Hauptmann is een correcte weergave van opnieuw een zwart fragment uit de Duitse historie.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Der Hauptmann:

Pluspunten Der Hauptmann

Prachtig zwart/wit

Minpunten Der Hauptmann

Warrig

Over Der Hauptmann

Regie

Robert Schwentke

Cast

Max HubacherMilan PeschelFrederick Lau

Genre

Drama

Thema

Oorlog

Taal

Buitenlands

Duur

1:58 uur

Nuttige recensie

6 / 6 personen vinden deze recensie van Der Hauptmann nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series