Darkest Hour (2018)

Recensie Darkest Hour (2018)

Darkest Hour recensie

Door Vince Christiaans op
In mei 1940 wordt Europa overweldigd door nazi-Duitsland. In Groot-Brittanni├ź wordt de eigenwijze politicus Winston Churchill (Gary Oldman) aangesteld als premier om de natie voor te bereiden op de naderende invasie.

Winston Churchill is weer in trek. Brian Cox kroop vorig jaar nog in de huid van de oud-premier in de inspiratieloze film Churchill. Deze Schotse acteur had zijn leeftijd en zijn ronde vorm al mee, maar Gary Oldman moet het zonder die voordelen doen. Daarom wordt hij in Joe Wrights Darkest Hour bedekt onder een blubberige laag latex en make-up. 


Het resultaat is verbluffend. De transformatie is te danken aan het werk van make-up artiest Kazuhiro Tsuji en het acteertalent van Gary Oldman. Alleen zijn expressieve ogen verraden soms de illusie. Oldman wordt bijgestaan door een sterke cast, vooral Kristin Scott Thomas als Churchills vrouw en Ben Mendelsohn als King George VI vallen op.

De regie van Joe Wright maakt Darkest Hour tot een aangrijpend schouwspel. Wright brengt het verhaal op inventieve wijze in beeld. Zo wordt Churchill vaak ge├»soleerd door muren, ramen of de randen van het frame. Het maakt ons deelgenoot in zijn benauwdheid over de enorme verantwoordelijkheid die op zijn schouders rust. Darkest Hour is dan ook allesbehalve een droge geschiedenisles, maar een pakkende interpretatie van hoe deze man omging met de grootste uitdaging van zijn leven. 

Cast: Gary Oldman Stephen Dillane Lily James Ben Mendelsohn
Kristin Scott Thomas
Regie: Joe Wright
Genre: Biografisch Drama Oorlog
Speelduur: 2:05 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Darkest Hour:

Pluspunten

Regie Joe Wright, Strak verhaal, Acteerwerk Gary Oldman, Kristin Scott Thomas en Ben Mendelsohn, Make-up door Kazuhiro Tsuji, Muziek van Dario Marianelli

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Darkest Hour met een 8,5 / 10.

8,5

Darkest Hour is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

19 / 19 personen vinden deze recensie van Darkest Hour nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Darkest Hour
Relevante films binnen het genre Biografisch
7,5
Recensie The Mauritanian (2021)
7,5
Recensie Mank (2020)
9
Recensie Hamilton (2020)
7,7
Recensie A Beautiful Day in the Neighborhood (2020)
8
Recensie Rocketman (2019)
7,5
Recensie Leto (2019)