Coureur (2019)

Recensie Coureur (2019)

Coureur recensie

Door Jasper Kruithof op
Wielertalent Felix Vereecke groeit op om in de voetsporen van zijn vader te treden. In de keiharde wereld van de wielersport komt de relatie met zijn vader, alsmede zijn fysieke gesteldheid onder hoog spanning te staan.

Coureur probeert de DNA van de wielersport visueel weer te geven. Cinematografisch slaagt regisseur en voormalig wielrenner Kenneth Mercken hier goed in. De omgevingen zijn fraai en de renners zijn geloofwaardig. De film echter, lijkt bepaalde stereotypen te willen bevestigen. Het voelt om die reden alsof de maker met een wrok leeft. Rancune voor het uitblijven van succes of de hoge prijs die betaald is in het proces, deze vraag wordt niet met deze film beantwoord. 


De film is ondanks de fraaie beelden vrij monotoon. Wat jammer is omdat bij het uitblijven van context, het moeilijk is om in de psyche van de renner Felix (Niels Wiellaerts) te komen. De flashbacks naar een kleine Felix zijn hierin ook weinig ondersteunend. Duidelijk is dat het gen van de wielrenner iets ongrijpbaar s is. De bewijsdrift van de renners kent verschillende dimensies. De voornaamste die belicht worden zijn de vader-zoon relatie en de harde competitie binnen de ploeg. 

Coureur doet zijn best een sportfilm te zijn. Het DNA van de wielersport is complex en wordt te eenzijdig belicht waardoor Coureur voor de eindstreep strandt. Al geeft het een goede kennismaking met de wielersport.

Cast: Niels Willaert Koen de Graeve Karlijn Sileghem Fortunato Cerlino
Regie: Kenneth Mercken
Genre: Sport Drama
Speelduur: 1:36 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Coureur:

Pluspunten

Cinema, authentiek.

Minpunten

Beperkte samenhang en context, eenzijdig.

Beoordeling

Jasper Kruithof beoordeelt Coureur met een 6 / 10.

6

Coureur is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Coureur nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Coureur
Relevante films binnen het genre Sport
8,5
Recensie Le Mans ’66 (2019)
7
Recensie Diego Maradona (2019)
7,8
Recensie Creed II (2019)
6,5
Recensie Borg/McEnroe (2017)
6
Recensie Race (2016)
8,4
Recensie Eddie the Eagle (2016)