CODA

2021

8,5
Recensie CODA (2021)

Ruby is een opgroeiende tiener in een klein vissersdorp in Amerika. De rest van haar gezin (vader, moeder en zoon) is doof en Ruby moet altijd optreden als tolk. Voor ze naar de klas gaat, gaat ze zelfs mee op zee met haar vader en broer. Als ze op een dag echter lid wordt van het schoolkoor, gaat er een wereld voor haar open. Zingen is het liefste wat ze doet en dat noopt haar te moeten kiezen tussen haar passie en haar familie.

CODA is door op 28 maart 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Pas sinds een paar weken naar voor gekomen als favoriet voor de Oscars en uiteindelijk met de hoofdprijs gaan lopen. Dan moet deze film toch wel iets te vertellen hebben, denk je dan. En dat heeft hij ook. Gelukkig bekeek ik hem nog net voor de uitreiking, lees onbevooroordeeld, en ik heb ervan genoten. Siân Heder zag La Famille Bélier (2015), een Frans-Belgische coproductie over een horend meisje uit een doof plattelands gezin en vertaalde dat naar Amerika. Zij vond dat de dove gezinsleden ook door dove acteurs moesten worden gespeeld.

‘Kijk en geniet van deze feelgood coming of age film met het hart op de juiste plaats.’

Uiteindelijk krijgen we een vrij klassiek, rechtlijnig verteld coming of age verhaal. De setting (een vissersdorp) is echter vrij uniek en natuurlijk ook het feit dat drie van de vier hoofdacteurs gespeeld worden door dove mensen. Het tolken zorgt af en toe voor grappige momenten, de muziek is mooi, er wordt goed gezongen en je krijgt een instant goed gevoel als je naar de film kijkt, ondanks dat je het einde al van heinde en ver ziet aankomen.

Emilia Jones is ontwapenend als de jonge Ruby. Marlee Matlin en Daniel Durant zijn goed als moeder en zoon, maar het is toch Troy Kotsur die de mooiste vertolking neerzet als de ruwe bolster met het hart op de juiste plaats. Je kunt zijn emoties als het ware van zijn gezicht aflezen. Knap gedaan. Kortom, verwacht geen cinematografisch meesterwerk of een visionaire regisseur, maar kijk en geniet van deze feelgood coming of age film met het hart op de juiste plaats, die daarenboven ook nog eens een mooie boodschap uitstraalt.

Te zien op Apple TV+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van CODA:

Pluspunten CODA

Feelgood, Coming of age met een hart, Prachtig geacteerd, Aandoenlijk verhaal, Mooie muziek, Goede zangpartijen, Leuke setting

Minpunten CODA

Weinig vernieuwend, Rechtlijnig verteld zonder veel poespas

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van CODA nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere romantische films en series