Beanpole

2020

7
Recensie Beanpole (2020)

Leningrad, 1945. De Tweede Wereldoorlog laat grote sporen na in de stad. Tussen de wrakstukken bevinden zich twee jonge vrouwen, Iya en Masha, die proberen hun leven weer op te bouwen.

Beanpole is door op 27 februari 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

De twee jonge vrouwen, Iya en Masha worstelen met het vinden van hun plek na de oorlog. De twee zijn gebroken, vooral mentaal. Onpeilbare schimmen is het resultaat. Ze zitten in de knoop met zichzelf; ze hebben geen identiteit, geen mening, geen gevoelens. De kijker kan hierdoor heel moeilijk dichterbij komen. Het is lastig je met hen verbonden te voelen. Emoties gaan op en neer en heen en weer. Je weet geen moment wat er in hen omgaat, behalve dat het iedere minuut anders is.
De vrouwen nemen rare beslissingen omdat ze het allemaal niet (meer) weten. Zo neemt Iya vrij snel een radicaal besluit. Eén waarvan je pas doorhebt dat het gebeurt als het te laat is. Zwaar indringend en hartverscheurend. Intiem en kil tegelijkertijd.

‘Beanpole is pure slow cinema.’

Beanpole is pure slow cinema. Er gebeurt niet veel groots, je moet het voelen in het kleins; het al radend van de gezichten proberen af te lezen.
Het kleurgebruik is fantastisch, juist door de duistere setting. De film is prachtig gemaakt. Ondanks de technische en visuele pluspunten is Beanpole echter gemaakt voor een zeer selecte doelgroep. Saai, eentonig en langdradig verkopen geen film, maar mooi gemaakt is 'ie zeker.

Te zien op CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Beanpole:

Pluspunten Beanpole

Geinige titelverklaring, Radicaal besluit, Kleurgebruik, Technisch heel goed, Prachtige settings, Visueel

Minpunten Beanpole

Onpeilbaar, Geen verbondenheid, Afstand bewaren, Langdradig, Slow cinema

Over Beanpole

Regie

Kantemir Balagov

Cast

Viktoria MiroshnichenkoVasilisa Perelygina

Genre

Drama

Thema

OorlogLevensvragen

Taal

Buitenlands

Duur

2:10 uur

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Beanpole nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series