Annette (2021)

Recensie Annette (2021)

Annette recensie

Door Kurt Velghe op
Henry McHenry is een populaire stand-up comedian met een cultaanhang, wiens ster tanende is. Ann Dufrasnoux is een operazangeres, wereldberoemd om haar sterfscènes. Haar ster is rijzend. De twee worden verliefd en maken samen een kind: Annette. Dit bijzondere kind zal hun leven op hun kop zetten, terwijl Henry almaar verder afglijdt in zijn eigen donkere zelf.

Eerst en vooral, deze film is niet voor iedereen. Wie een musical verwacht, zal bedrogen uitkomen evenals wie een mooi rechtlijnig verhaal verwacht. De eerste 30 minuten moet je door omdat je moet wennen aan de stijl, maar eens je daardoor bent, ga je naar huis met een voldaan gevoel. Het verhaal pakt je en grijpt je naar het einde toe zelfs bij de keel.

Carax hanteert een eigen stijl waar realisme, fantasy en surrealisme hand in hand gaan. En dat levert bij momenten betoverend mooie beelden op, zoals de dansscène op de boot, het ogenblik dat Henry en Annette gestrand zijn op een eiland, de scène tijdens de superbowl. De manier waarop Carax Annette gecreëerd heeft, verraadt eigenlijk al dat zij een speelbal wordt in de handen van haar ouders. De film is zowel grappig als hard bij momenten (zeker naar het einde toe) maar neemt je wel mee op een sprookjesachtige trip doorheen de wereld van de regisseur.

Het begin verraadt al dat we hier naar een soort ‘theater’ zitten te kijken. Niets van wat je ziet, is echt, en net daardoor komt het op het einde ook zo hard binnen. De muziek is van de Amerikaanse pop/rockband Sparks en al met het eerste nummer is de toon gezet. De wat vreemde muziek versterkt de bevreemdende ervaring die de film sowieso al kenmerkt. Neem daarbij nog eens de sterke acteerprestaties, met Driver op kop in de meest dankbare rol. De manier waarop hij zijn zelfdestructieve kant speelt, is fenomenaal. Cotillard is dan weer de perfecte tegenpool voor de brute, onhandige kracht van Driver. Zoals ik eerder al zei, zal deze film zeker niet iedereen kunnen bekoren. Daarvoor is hij te speciaal, maar wie de rit helemaal uitzit, kan wel genieten van een meer dan bevredigende filmervaring.

Annette draait sinds 25 november in de bioscoop.

Cast: Adam Driver Marion Cotillard Simon Helberg Russell Mael
Ron Mael
Regie: Leos Carax
Genre: Drama Romantiek
Speelduur: 2:20 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Annette:

Pluspunten

Heel mooi verhaal, Betoverend mooie beelden, De creatie van Annette, Het einde, Driver en Cotillard

Minpunten

Niet voor iedereen weggelegd, Wennen aan de stijl

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Annette met een 8 / 10.

8

Annette is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Annette nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Annette
Relevante films binnen het genre Drama
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)
8
Recensie Spencer (2021)