Alps

2012

5
Recensie Alps (2012)

Een groepje van vier begint een dienst waarin ze zich voordoen als recent overledenen om hun cliënten door het rouwproces te helpen.

Alps is door op 29 maart 2022 beoordeeld met een 5 / 10.

Twee jaar na Dogtooth (2009) komt regisseur en verhalenverteller Yorgos Lanthimos met Alps. Als hij hiermee nogmaals indruk wilde maken is hem dat niet gelukt.

Het handelskenmerk van Lanthimos is absurditeit én subtiliteit. Een vreemde wereld in onze bestaande. Gek, maar niet ondenkbaar. Wat betreft verhaal is Alps raar genoeg, maar de uitvoering is een stuk minder interessant. De film is ongezouten, flauw en vlak. Daar waar Dogtooth zeer uitdrukkelijke keuzes durft te maken laat Alps dit na.

‘Gelukkig weten we ruim tien jaar later en drie films verder wel beter - Alps was gewoon een eenmalige misser.’

De vier acteurs en actrices - in het theatergezelschap genaamd 'Alps' - die bij nabestaanden de rol innemen van een onlangs overleden geliefde leiden natuurlijk tot bijzondere situaties. Alledaagse gebeurtenissen worden nagespeeld, ook seks; maar echt bizar, grafisch of confronterend wordt het geen moment. Met het concept had veel meer gedaan kunnen worden: de essentie is absurd, nu nog tonen, wat nu nauwelijks gebeurt.

Angeliki Papoulia speelt de hoofdrol. Het ene dagdeel verpleegster, het andere actrice in diverse gezinnen. Papoulia speelt in Dogtooth de oudste zus, twee enigszins vergelijkbare rollen. Tegen het eind wordt Papoulia om een onbenullige reden geroyeerd en draait ze door; ook hier had veel meer ingezeten door de wat laffe uitvoering. De slotscène grijpt vervolgens terug naar een eerdere gebeurtenis en daarmee is de film ten einde.

Alps heeft niets te bieden. Naast een zeer mager verhaal niet eens mooie cinematografie, uitstekend acteerwerk of een ander onderdeel wat positief uitsteekt. Als je Alps zou zien ten tijde van de release zou je zeggen dat Lanthimos een eenmalige hit had gescoord met Dogtooth. Gelukkig weten we ruim tien jaar later en drie films verder wel beter - Alps was gewoon een eenmalige misser.

Te zien op CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Alps:

Pluspunten Alps

Een vreemde wereld in onze bestaande, Angeliki Papoulia

Minpunten Alps

Uitvoering oninteressant, Ongezouten, flauw en vlak, De absurditeit komt nauwelijks naar voren, Weinig inhoud personage Angeliki Papoulia

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Alps nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series