Aladdin

1992

9
Recensie Aladdin (1992)

Wanneer een magische lamp in de handen van Aladdin (Scott Weigner) terechtkomt, gebruikt hij deze om het hart van princes Jasmine (Linda Larkin) te veroveren.

Aladdin is door op 16 mei 2019 beoordeeld met een 9 / 10.

Met het succes van The Little Mermaid (1989) belandde Disney in de zogeheten Disney Renaissance periode. In dit tijdperk, van 1989 t/m 1999, produceerde Disney misschien wel de sterkste titels uit hun gigantische catalogus, waaronder Aladdin (1992). Met de live action remake van Aladdin (2019) om de hoek nemen we een kijkje naar het origineel, dat vooral bekend staat om zijn scherpe humor.

‘Binnen de Disney bibliotheek blijft Aladdin als pure romantische-komedie nog steeds ongeëvenaard.’

Voor zowel jong als oud staat het komische aspect als een huis. Kinderen kunnen genieten van Abu het aapje of de geinige opmerkingen van papegaai Iago (Gilbert Gottfried). Waarnaar volwassen getrakteerd worden op de Genie, onvergetelijk gespeeld door komedie-legende Robin Williams. Met zijn geïmproviseerde dialogen, hilarische verwijzingen en hyperactieve houding weet Genie nog steeds het meest memorabele element te zijn uit de film. Hiernaast laat ook de soundtrack, met heerlijke meezing nummers en een prachtig duet tussen Aladdin en Jasmine (A Whole New World), een grootse indruk achter.

Binnen de Disney bibliotheek blijft Aladdin als pure komedie nog steeds ongeëvenaard. Een avontuurlijk, magisch, maar bovenal hilarisch animatie-pareltje voor alle leeftijdscategorieën.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Aladdin:

Pluspunten Aladdin

Prachtige handgetekende animatie, Avontuurlijk verhaal, Sterke bijrol voor Robin Williams als de Genie, Jonathan Freeman als de gluiperige Jafar, Geinige opmerkingen van Gilbert Gottfried als Iago, Hilarische grappen en verwijzingen door de film heen, Fantastische muziek van Alan Menken, Howard Ashman en Tim Rice, Spannende ontknoping

Minpunten Aladdin

-

Nuttige recensie

40 / 43 personen vinden deze recensie van Aladdin nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere romantische films en series