Words on Bathroom Walls (2021)

Recensie Words on Bathroom Walls (2021)

Words on Bathroom Walls recensie

Door Vince Christiaans op
Adam (Charlie Plummer) is een normale tiener, totdat hij na een psychose te horen krijgt dat hij schizofreen is. Zijn droom van een culinaire carrière staat plotseling op losse schroeven.

Na het zien van de trailer voor de nieuwe Young Adult-verfilming Words On Bathroom Walls weet je het wel. Daar komt weer een deprimerende kloon van The Fault In Our Stars (2014). Een film waarin de romance tussen twee doodnormale tieners wordt gedwarsboomd door een of andere vreselijke ziekte. 

Na een reeks van dit soort middelmatige tranentrekkers is enig cynisme wel op zijn plek. Toch weet ook het YA-filmgenre soms te verrassen. Words On Bathroom Walls, naar het boek van Julie Walton, is namelijk vele malen beter dan het gemiddelde tienerdrama. 

In deze boekverfilming kampt Adam (Charlie Plummer) met de psychische aandoening schizofrenie. Hierdoor heeft hij o.a. last van waanbeelden en ernstige paniekaanvallen. Regisseur Thor Freudenthal doet zijn best om Adams belevingswereld op ons over te brengen door middel van geluid, chaotische montage en visuele effecten. 

Op het eerste gezicht lijken Adams hallucinaties, vooral de bijna zelfstandige personages als de 'bodyguard', het 'hippiemeisje' en de 'geile tiener', een poging om enige humor in het verhaal te brengen. En hoewel deze verschijningen zeker wat komische trekjes vertonen neemt de film de gevolgen voor Adams geestelijke gesteldheid zeer serieus.

Het is een verrassend patroon dat zich vaker in de film herhaalt. Waar mindere tienerfilms bepaalde thema's alleen aanstippen gaat Words On Bathroom Walls er juist dieper op in. Deze nuance maakt dat Freudenthals film met kop en schouders boven andere YA-boekverfilmingen uitsteekt. 

Daarnaast is de film bereid om geen voorgekauwde antwoorden te geven. Zo wordt Adam naar een katholieke school gestuurd waar hij in contact komt met Father Patrick (Andy Garcia). Geloof wordt vervolgens niet aangedragen als de oplossing voor zijn problemen, maar als een voorbeeld van hoe anderen met tegenslagen omgaan. 

Ook de relatie tussen Adam en zijn stiefvader Paul (Walton Goggins) is verrassend. Aanvankelijk lijkt Paul dezelfde boeman die we al in tig tienerfilms gezien hebben; een indringer die tussen onze jonge hoofdpersoon en zijn moeder (Molly Parker) komt te staan. Gelukkig gaat de film niet voorbij aan de precaire positie die een stiefouder inneemt. 

Tegen het einde gaat het verhaal wel de zoete kant op, maar gezien het zware onderwerp valt enig optimisme wel te vergeven. De focus van de film ligt op de serieuze thema's en het sterke spel van Charlie Plummer. Daarmee is Words On Bathroom Walls een uitstekende film over begrip, empathie en zelfvertrouwen.

Cast: Charlie Plummer Taylor Russell AnnaSophia Robb Beth Grant
Andy Garcia Walton Goggins Molly Parker Devon Bostick
Regie: Thor Freudenthal
Genre: Drama Romantiek
Speelduur: 1:51 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Words on Bathroom Walls:

Pluspunten

Sterk acteerwerk van Charlie Plummer, Neemt het onderwerp serieus, Gaat dieper op de thema's in dan verwacht, Humor, Emotie, De hallucinaties worden overtuigend visueel gemaakt

Minpunten

Het einde heeft iets teveel weg van een crowdpleaser

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Words on Bathroom Walls met een 8 / 10.

8

Words on Bathroom Walls is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

16 / 21 personen vinden deze recensie van Words on Bathroom Walls nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Words on Bathroom Walls
Relevante films binnen het genre Drama
8,5
Recensie Drijfzand (2021)
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
6
Recensie The Guilty (2021)