West Side Story

2021

9,5
Recensie West Side Story (2021)

New York, de 50's. Twee jeugdbendes, The Jets (Amerikanen) en The Sharks (Puerto Ricanen) staan elkaar naar het leven om hun territorium te verdedigen. Als Tony, een ex-Jet, uit de gevangenis komt en verliefd wordt op Maria, de zus van de Bernardo, de leider van The Sharks, heeft dat noodlottige gevolgen die hun leven voor altijd zal veranderen.

West Side Story is door op 8 januari 2022 beoordeeld met een 9,5 / 10.

Wow! Een afspraak met de filmgeschiedenis. Misschien wel één van de grootste regisseurs ooit regisseert één van de allergrootste musical klassiekers ooit met een glansrol voor Rita Moreno, één van de weinige actrices die een zogezegde 'EGOT' heeft gewonnen (een aanduiding die wordt gegeven aan mensen die de volgende vier awards gewonnen hebben: Emmy, Grammy, Oscar en Tony). Als je dit leest, dan geloof je niet dat dit fout kan gaan, en dat doet het gelukkig ook niet.

‘Een bijzonder entertainende filmversie van de klassieke Broadway musical.’

Dat Spielberg weet hoe hij een film moet maken, dat weten we al lang. Hij is één van de weinige regisseurs die erin slaagt om (te) lange films entertainend te houden van de eerste tot de laatste minuut. Van de eerste minuut word je dan ook meegezogen in het verhaal en in de sfeer van het New York van de 50s en pas na de eindcredits laat hij je weer los. Hij blijft behoorlijk trouw aan de Broadway-versie uit 1957, maar slaagt er op de één of andere manier toch in om de gender- en rassenproblematiek nog iets meer naar de voorgrond te schuiven, onder andere door echte Puerto Ricanen te casten voor The Sharks. Er wordt ook schitterend in geacteerd, met een extra pluim voor Zegler, Faist, Ariana DeBose en David Alvarez.

Je zou kunnen argumenteren dat dit een overbodige remake is, maar als een remake op deze manier omgaat met het bronmateriaal, dan moet je het woordje overbodig weglaten. De muziek en de klassieke songs blijven overeind, ook nu nog. Het is bovendien een universeel verhaal dat nog steeds relevant is en moet verteld worden. Mensen die het origineel nooit zagen, zullen hier zeker van genieten, maar ook anderen, zoals mezelf, die het wel zagen. Kortom, Spielberg doet waar hij goed in is: een bijzonder entertainende filmversie maken van de klassieke Broadway musical, met heel veel respect voor de versie van Robert Wise uit 1961.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van West Side Story:

Pluspunten West Side Story

Het verhaal, De muziek, De songs, De choreografieën, De sfeer, Rita Moreno, Mike Faist, Rachel Zegler, Cinematografie, Sfeer, Decor

Minpunten West Side Story

Weinig origineel

Nuttige recensie

3 / 5 personen vinden deze recensie van West Side Story nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere romantische films en series