West Side Story

2021

7,5
Recensie West Side Story (2021)

Er heerst rivaliteit tussen twee verschillende bendes, de Sharks en de Jets. Wanneer Tony, één van de leiders van de Jets, verliefd wordt op Maria, de zus van de leider van de Sharks, moeten zij hun verboden liefde op de proef stellen en hopelijk het geweld tussen beide partijen beëindigen.

West Side Story is door op 29 december 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Het verhaal van West Side Story was als eerst te aanschouwen als musical op Broadway. Hierna is deze musical omgetoverd in één van de meest bekroonde verfilmingen ooit. West Side Story (1961) wist uiteindelijk tien Oscars binnen te slepen (het recordaantal is elf), waaronder die voor beste film van het jaar. Een remake maken van een geliefde klassieker brengt een hoop twijfel met zich mee. Gelukkig staat legende Steven Spielberg aan het roer, waardoor de vernieuwde West Side Story geslaagd is geworden.

Spielberg's variant is een stuk trouwer aan de oorspronkelijke Broadway-musical, waardoor sommige situaties anders uitpakken en bepaalde volgordes van liedjes zijn omgeruild, enzovoorts. Waarnaar het origineel kan rekenen op meer kleur, vrolijkheid en algemene positiviteit laat Spielberg in de tweede helft alle drama wat meer uitspelen. Om deze reden bevat de vernieuwde West Side Story een duister randje, waardoor de uitvoering een stuk realistischer overkomt.

‘Spielberg's camerawerk is overzichtelijk, energiek en geeft altijd prioriteit aan de geweldig uitgevoerde dans-choreografieën.’

Dit is de eerste keer dat Spielberg een musical regisseert, maar dit is niet te merken aangezien het vertrouwen van het scherm spat. Hoe hij de camera hanteert verdient een duim omhoog. Altijd overzichtelijk, energiek en met prioriteit voor de geweldig uitgevoerde dans-choreografieën. Het is lang geleden dat je zo onder de indruk bent geweest van pure, klassieke zang en dans.

Inhoudelijk is het verhaal grotendeels onveranderd, waardoor soms het gevoel van overbodigheid komt opzetten. Spielberg geeft alles met West Side Story en zijn passie is voelbaar, maar over het algemeen blijft het een remake van een betere film. De magie uit het origineel kan je niet evenaren en voor die tijd was het een fenomeen dat je nooit zou kunnen recreëren, hoe graag we dat soms ook willen.

Laat dit je echter niet weerhouden om West Side Story een eerlijke kans te geven. Zelfs de meest sceptische persoon zal na afloop kunnen toegeven dat Spielberg zijn uiterste best heeft gedaan om eer te doen aan de originele verfilming én de oorspronkelijke Broadway-musical waar het allemaal mee begon. Zie het niet als vervanging voor het verleden, maar als toevoeging voor de toekomst. Een mogelijke introductie voor een nieuwe generatie aan West Side Story bewonderaars.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van West Side Story:

Pluspunten West Side Story

Regie van Steven Spielberg, Geweldig uitgevoerde dans-choreografieën, Een duister randje waardoor de aanpak realistischer overkomt, Laat de drama wat meer uitspelen in de tweede helft, Indrukwekkende stukken van zang en dans

Minpunten West Side Story

In sommige aspecten een overbodige remake, Het verhaal is zo herkenbaar dat er geen verassingen of vernieuwingen meer zijn

Nuttige recensie

10 / 10 personen vinden deze recensie van West Side Story nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere romantische films en series