West Side Story

1961

9
Recensie West Side Story (1961)

New York, de 50s. Twee jeugdbendes, The Jets (Amerikanen) en The Sharks (Puerto Ricanen) staan elkaar naar het leven om hun territorium te verdedigen. Als Tony, een ex-Jet, verliefd wordt op Maria, de zus van Bernardo, de leider van The Sharks, heeft dat noodlottige gevolgen die hun leven voor altijd zal veranderen.

West Side Story is door op 9 januari 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

De nieuwe versie van Spielberg slingerde mij terug naar mijn jeugd en deed mij op zoek gaan naar deze klassieker. Hij is te zien op Amazon Prime Video, wat ik dan ook meteen deed. Nu weet ik ook weer waarom deze film maar liefst 10 Oscars in de wacht sleepte. Stuk voor stuk terecht trouwens.

‘Een film om bij weg te dromen en mee te bewegen op de prachtige muziek.’

De Oscar voor beste film werd gewonnen ten koste van o.a. The Hustler, Judgment at Nurnberg en The Guns of Navarone. Robert Wise en Jerome Robbins wonnen de Oscar voor beste regie en ook dat is meer dan terecht. De film swingt als geen ander en verveelt geen minuut ondanks de speelduur van twee uur en dertig minuten. Ze spelen bovendien heel veel met kleur, zowel in kleding, decors als belichting. Af en toe worden ook bepaalde delen van het scherm 'geblurd'. Een gedurfde regie dus die wondermooi uitpakt.

West Side Story is en blijft echter een musical en ook op dat vlak zit het meer dan snor. De ene klassieker na de andere knalt door de boxen en de bijhorende choreografieën zien er stuk voor stuk prachtig uit. Natalie Wood is daarenboven een gedroomde Maria, maar het zijn vooral George Chakiris en Rita Moreno die de show stelen als Ricardo en Anita. Het is niet voor niets dat beide acteurs met de Oscar voor respectievelijk beste mannelijke en beste vrouwelijke bijrol naar huis mochten. Een film om bij weg te dromen en mee te bewegen op de prachtige muziek.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van West Side Story:

Pluspunten West Side Story

Het verhaal, De muziek, De songs, De choreografieën, De sfeer, Rita Moreno, George Chakiris, Natalie Wood, De regie, Het gebruik van kleuren

Minpunten West Side Story

-

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van West Side Story nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere romantische films en series