Waves (2020)

Recensie Waves (2020)

Waves recensie

Door Jordy Gomes op
Het, op het eerste gezicht prima, leventje van Tyler (Kelvin Harrison Jr) krijgt al snel een hoop tegenslagen te verduren. We zien hoe Tyler, zijn zus Emily (Taylor Russell) en zijn ouders omgaan met deze negatieve situatie.

Tegenwoordig zijn het niet exclusief de bioscopen die de 'beste films van het jaar' kunnen uitbrengen. In Nederland heeft Waves (2020) nog geen releasedatum vastgesteld voor het witte doek, maar de film is wel te huren via Pathé Thuis. Voor iedereen die houdt van een interessant verhaal met sterk geacteerde drama zit je hier aan het juiste adres. In een lange tijd heeft een film mij niet zo vastgehouden en emotioneel geraakt.


De film is makkelijk verdeelbaar in twee onderdelen: 'broer' voor de eerste helft en 'zus' voor de tweede helft. Tijdens het eerste uur van Waves scheppen we een band met Tyler (Kelvin Harrison Jr) en zijn familieleden. We leven met hem mee, zijn bang voor de slechte beslissingen die hij mogelijk gaat maken en voelen de spanning wanneer de tegenslagen in zijn leven zich blijven opstapelen. Hoeveel kan iemand hebben voordat hij zijn breekpunt bereikt? In mijn ogen is de eerste helft van Waves perfectie. Dit is gemakkelijk het beste wat ik dit jaar heb gezien.

De omschakeling naar zijn zus Emily (Taylor Russell) in de tweede helft is even wennen en behaalt nooit dat sensationele hoogtepunt van hiervoor, maar toch is dit noodzakelijk voor de film in zijn geheel. Vanuit haar ogen zien we de situatie misschien op een hele andere manier, voornamelijk de negatieve invloed die zij en haar ouders ervaren door alle tragedie die hun is overkomen. In dit gedeelte schuilt de rauwe emotie van de film, die voornamelijk voortkomt uit de intieme conversaties. Zo subtiel, zo mooi en ontroerend.

Waves (2020) is een film waar iedereen wel iets uit kan halen. Los van het pakkende verhaal gaat het gehele plaatje over 'het leven' in het algemeen. De film belicht tegenslagen, verdriet, pijn, agressie, angst, liefde, vergiffenis en vrijwel alle andere menselijke emoties die we allemaal meemaken in het dagelijks leven. Jezelf zien in de schoenen van Tyler, Emily of hun ouders klinkt dan zo gek nog niet. Waarschijnlijk heeft deze humane benadering ervoor gezorgd dat Waves zo'n rijke filmervaring is geworden.

Cast: Kelvin Harrison Jr. Sterling K. Brown Renée Elise Goldsberry Taylor Russell
Alexa Demie Lucas Hedges
Regie: Trey Edward Shults
Genre: Drama Romantiek
Speelduur: 2:15 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Waves:

Pluspunten

Een perfecte eerste helft, Beste acteerwerk van het jaar door o.a. Kelvin Harrison Jr, Taylor Russell, Sterling K. Brown & Renée Elise Goldsberry, Opeenstapeling van tegenslagen, Interessant verhaal dat reëel overkomt, Focus op zowel de broer als zus, Rauwe menselijke emoties, Unieke soundtrack,

Minpunten

De tweede helft is net wat minder sterk dan de eerste

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Waves met een 9 / 10.

9

Waves is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,5 / 10.

Nuttige recensie

50 / 50 personen vinden deze recensie van Waves nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Waves
Relevante films binnen het genre Drama
7
Recensie House of Gucci (2021)
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)