War of the Worlds (2005)

Recensie War of the Worlds (2005)

War of the Worlds recensie

Door Vince Christiaans op
Wanneer buitenaardse machines de mensheid beginnen uit te roeien wordt de gescheiden vader Ray Ferrier (Tom Cruise) tot het uiterste gedreven om zijn jonge dochter Rachel (Dakota Fanning) en tienerzoon Robbie (Justin Chatwin) te beschermen.

H.G. Wells stond aan de wieg van het sciencefictiongenre. Zijn verhalen hebben dan ook als inspiratie gediend voor talloze films. Zijn meest invloedrijke boek is waarschijnlijk The War of the Worlds (1898), waarin hij zijn onvrede uitte over het Britse kolonialisme door middel van het toentertijd unieke concept van een buitenaardse invasie.


Het boek werd voor het eerst verfilmd te midden van de Koude Oorlog, waardoor de spanningen tussen de VS en Sovjet-Unie nog altijd voelbaar zijn in het eindproduct. Steven Spielberg liet zich voor zijn bewerking inspireren door de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

Visueel is de invasie dan ook overduidelijk beïnvloed door de traumatische beelden van 9/11. We zien kledingstukken die uit de lucht naar beneden dwarrelen, mensen bedekt in gruis, vluchtelingen in westerse kledij en borden die zijn volgeplakt met foto's van vermisten. 

Hierdoor wordt War of the Worlds niet de flitsende actiefilm die je misschien verwacht. In plaats daarvan reflecteren de filmmakers op de griezelige gebeurtenissen van de vroege jaren '00 en hun sombere nasleep. Het maakt War of the Worlds tot één van Spielbergs meest intense en ondergewaardeerde films.

Cast: Tom Cruise Dakota Fanning Justin Chatwin Miranda Otto
Tim Robbins Morgan Freeman
Regie: Steven Spielberg
Genre: Klassieker Sciencefiction
Speelduur: 1:56 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van War of the Worlds:

Pluspunten

Regie van Spielberg, Spanning, Sterk acteerwerk van Tom Cruise, Verrassend trouw aan het boek, Vangt de tijdsgeest van de vroege jaren '00, Design van de machines, Realistische effecten, Muziek van John Williams, Morgan Freeman als verteller

Minpunten

Het tempo zakt halverwege in

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt War of the Worlds met een 8,5 / 10.

8,5

War of the Worlds is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

19 / 23 personen vinden deze recensie van War of the Worlds nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van War of the Worlds
Filmklassieker War of the Worlds door Vince
Relevante films binnen het genre Klassieker
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
8
Recensie Cash On Demand (1961)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)
8
Recensie Fantasia (1940)
7,5
Recensie Star Trek: First Contact (1996)