Unforgiven (1992)

Recensie Unforgiven (1992)

Unforgiven recensie

Door Kurt Velghe op
Will Munny is een revolverheld annex huurmoordenaar annex zatlap die met weinig trots terugkijkt op zijn vroegere leven. Na de dood van zijn vrouw, die hem tot inkeer bracht, woont hij alleen met zijn twee kinderen. Hij krijgt bezoek van The ‘Schofield Kid’ die hem vraagt om de brutale verminking van een prostituée te wreken. Na lang twijfelen gaat hij mee, samen met zijn oude vriend Ned Logan.

Er zijn zo van die films die je op weinig of geen fouten kunt betrappen. Dit is er duidelijk zo één. Dit was Eastwood op het toppunt van zijn kunnen, zowel als acteur als als regisseur (hoewel we natuurlijk de latere Million Dollar Baby (2004), Gran Torino (2008) en The Bridges Of Madison County (1995) zeker niet buiten beschouwing mogen laten).

Al van bij aanvang kun je je niet van de indruk ontdoen dat Eastwood op de één of andere manier komaf wil maken met zijn verleden als naam- en vaak woordenloze actieheld (Dirty Harry, de naamloze held uit de vele spaghettiwesterns). We zien een oude man die moeite heeft met het bestijgen van zijn paard en niet eens meer een blik op enige afstand kan raken met zijn revolver.

Zoals wel waker het geval bij Eastwood weet hij zich prima te omringen met stuk voor stuk schitterende karakteracteurs. Morgan Freeman is altijd goed, Richard Harris is een plezante English Bob en Gene Hackman was zelden beter dan hier als Sheriff Little Bill Dagget.

Eastwood blijft zichzelf trouw (en zal dat ook in al zijn latere films blijven doen) en levert een trage film op met heel veel aandacht voor een gestage opbouw en een uitgebreide kennismaking met de personages. Er is duidelijk over nagedacht, over deze film.
Cinematografisch zit het dan ook meer dan snor. Naarmate de film vordert, wordt de sfeer almaar grimmiger en donkerder. Dit lijkt ook invloed te hebben op het weer. De lucht wordt almaar dreigender en op het einde valt de regen met bakken uit de hemel in wat één van de mooiste scènes ooit moet zijn uit de filmgeschiedenis: Will Munny die het stadje Big Whiskey komt binnengereden op zijn paard in de gietende regen. Er is geen ontkomen meer aan… Die vier Oscars zijn dan ook meer dan verdiend. Wat mij betreft, had het ook meer kunnen zijn.

Cast: Clint Eastwood Gene Hackman Morgan Freeman Richard Harris
Jaimz Woolvett Saul Rubinek Frances Fisher Anna Thomson
Regie: Clint Eastwood
Genre: Actie
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Unforgiven:

Pluspunten

Knappe regie, Bijzonder sterke acteerprestaties, Magnifiek van sfeer, Quasi foutloze film, Eastwood lijkt af te rekenen met zijn verleden, Schitterend verhaal, Die opbouw, Cinematografie, De allerlaatste scène met de intocht van Munny in het stadje

Minpunten

-

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Unforgiven met een 10 / 10.

10

Unforgiven is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 10 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Unforgiven nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Unforgiven
Filmklassieker Unforgiven door Kurt
Relevante films binnen het genre Actie
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
7,5
Recensie No Time to Die (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)