Turn Your Body to the Sun

2022

7
Recensie Turn Your Body to the Sun (2022)

De vader van Sana Valiulina zat na de Tweede Wereldoorlog in één van Stalins strafkampen. De precieze toedracht gaat ze nu proberen te achterhalen.

Turn Your Body to the Sun is door op 12 juni 2022 beoordeeld met een 7 / 10.

Sandar Valiulina werd gezien als landverrader, samen met miljoenen andere Russen. Turn Your Body to the Sun is dan ook niet zozeer een individueel verhaal, wel dat van een groep. Hij is slachtoffer en onschuldig, maar dan toch een wending - om later opgevolgd te worden met een grootse ontdekking in Normandië.

Turn Your Body to the Sun gebruikt een schitterende techniek waarbij het lijkt alsof verschillende foto's tot een samenvloeiende video zijn gemonteerd. Daarnaast zijn oude zwart-wit beelden vlekkerig ingekleurd waardoor het meer gaat leven.
Alles bij elkaar is het een aantrekkelijke manier van vertellen, al is het af en toe wel erg vol van zichzelf en teveel met de artistieke manier van vertellen bezig in plaats van de inhoud. Vaak werkt het, soms niet.

‘Een serene, kunstzinnige visuele vertelling. Je bemerkt zorgvuldigheid en oog voor detail.’

De documentaire verzeild soms in dromerige beelden zonder context. Door de herhaling lijkt het opvulling, maar het moet de zoektocht van dochter Sana illustreren. Close-ups van gezichten in slow motion: dit had jij kunnen zijn vader. Je eigen verhaal creëren.

Sana Valiulina, die al dertig jaar in Nederland woont en nu haar vaders historie onderzoekt, is zich bewust van de camera. Filmmaker Aliona van der Horst levert met de docu een serene, kunstzinnige visuele vertelling af. Er gebeurt wel iets. Je bemerkt zorgvuldigheid en oog voor detail.

Vader Sandar was een intellectueel man; kon poëtisch schrijven en prachtig tekenen en aquarelleren. Door middel van zijn dagboeken, brieven en archieven leer je hem een beetje kennen. Zijn quote "we had already breathed the free European air" is een voltreffer, vandaag de dag nog steeds.

Nu in de bioscoop

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Turn Your Body to the Sun:

Pluspunten Turn Your Body to the Sun

Verhaal van een groep, Een wending, Grootse ontdekking, Video-technieken, Aantrekkelijk, serene, kunstzinnige visuele vertelling, Zorgvuldigheid, Oog voor detail, Schrijfsels en tekeningen

Minpunten Turn Your Body to the Sun

Af en toe erg vol van zichzelf, Teveel met de artistieke manier van vertellen bezig, Herhalende beelden, Camera bewuste Sana

Over Turn Your Body to the Sun

Regie

Aliona van der Horst

Cast

Sana Valiulina

Genre

Drama

Thema

OorlogFamilie

Taal

NederlandsBuitenlands

Duur

1:33 uur

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Turn Your Body to the Sun nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series