The Shining

1980

8,5
Recensie The Shining (1980)

Een gezin verhuist naar een hotel om daar tijdens de wintermaanden het onderhoud uit te voeren. Eenmaal geïsoleerd wordt vader Jack beïnvloed door het gewelddadige verleden van het hotel.

The Shining is door op 28 december 2016 beoordeeld met een 8,5 / 10.

The Shining opent met prachtige berglandschappen en trompetgeschal. De bombastische soundtrack is in de film ijzersterk, maar individueel compleet onluisterbaar.

Deze klassieke horrorfilm van Stanley Kubrick is een inspiratiebron voor vele films die volgde na 1980. Details en stijlen ga je herkennen en terugleiden naar The Shining.
De meelopende camera illustreert de grootte en leegte van het hotel; het gevaar dat mogelijk schuilgaat om iedere hoek.

‘Talloze scènes zijn losstaande museumstukken geworden.’

Jack (Jack Nicholson) raakt door het hotel bezeten. De transitie is alleen te abrupt. Eigenlijk is Jack vanaf direct al grof en harteloos. Vrouwlief Wendy (Shelley Duvall) toont fragieler dan haar rol daadwerkelijk is. Ze huppelt steevast rond met grote ogen en open mond, niet daadkrachtig.

Iconisch is het juiste woord om The Shining te omschrijven. Talloze scènes zijn losstaande museumstukken geworden. Neem het jongetje Danny die met zijn rode shirt op zijn driewieler door de gangen van het hotel rijdt. En de twee meisjes, hand in hand stilstaand in hun blauwe jurk. En niet te vergeten Jack Nicholson die door de kapotgeslagen badkamerdeur gluurt en de twee bekendste woorden uit de film uitspreekt: "Here's Johnny!"

Te zien op Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Shining:

Pluspunten The Shining

Bombastische soundtrack, Stijl, Vormgeving, Camerawerk, Iconisch, Klassieker

Minpunten The Shining

Transitie Jack, Shelley Duvall

Nuttige recensie

7 / 8 personen vinden deze recensie van The Shining nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers