The Shawshank Redemption (25th Anniversary) (2020)

Recensie The Shawshank Redemption (25th Anniversary) (2020)

The Shawshank Redemption (25th Anniversary) recensie

Door Jordy Gomes op
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in Shawshank. Hier ontmoet hij Red (Morgan Freeman), de verteller van dit verhaal over het leven binnen de gevangenis en hoe mensen hierdoor beïnvloed kunnen worden.

The Shawshank Redemption is niet meer uit onze filmcultuur weg te denken. Er wordt gesmeten met termen zoals 'de beste film aller tijden' en ook de nummer #1 plek bemachtigen (met hoogste gemiddelde score) op populaire websites als IMDb geeft Shawshank een reputatie waar je U tegen zegt. Echter was de film, toen hij voor het eerst verscheen in 1994, een financiële flop. Hiernaast ging in hetzelfde jaar Forrest Gump (1994) ervandoor met alle Oscars, waardoor Shawshank met 'niks' achterbleef. Gelukkig bepalen geld, prijzen en andere factoren niet de kwaliteit van het eindproduct. Vanwege het vijfentwintig-jarige jubileum is The Shawshank Redemption weer terug in de bioscoop en het moge meteen duidelijk zijn dat de film niks aan kwaliteit heeft ingeleverd.


Vaak wordt vergeten dat de film is gebaseerd op het boek van bekende horror schrijver Stephen King. Hij stapt hiermee uit zijn comfort zone en trakteert ons op een gevangenis-drama die niet bang is om de realiteit te tonen van het leven achter gesloten muren. Corrupte bewakers, geld witwassen, gevangenen die worden doodgeslagen of verkracht, alles komt voorbij. 

De film toont hoe verschillende individuelen omgaan met het leven achter de tralies en hoe het je lichaam en geest kan beïnvloeden. Dit is voornamelijk terug te zien in het sympathieke personage van Brooks, een oude man die al zolang zit opgesloten dat hij niet beter weet dan dit leven, hij is volledig geïnstitutionaliseerd (afhankelijk van het leven binnen de gevangenis). Na zijn vrijlating zijn de rollen dus omgedraaid en wordt duidelijk dat voor hem de buitenwereld een gevangenis is waar hij uit wil 'ontsnappen.' Dit maakt zijn verhaal en eventuele lot daarom ook zo treurig om naar te kijken.

The Shawshank Redemption is in één woord: iconisch. De film zit boordevol bekende dialogen, quotes en filmmomenten die permanent in je geheugen staan geprint, zowel klein (de groep gevangenen een biertje zien drinken op het dak onder de zon, zodat ze zich weer even menselijk kunnen voelen) als groot (het ontsnappingsplan van Andy en het bekende shot van zijn overwinning in de regen). Of je de film nou voor de eerste of honderdste keer gaat bekijken, dit tijdloze verhaal laat een onvergetelijke indruk achter.

Cast: Tim Robbins Morgan Freeman Bob Gunton William Sadler
Clancy Brown Gil Bellows Mark Rolston Jeffrey De Munn
James Whitmore Larry Brandenburg
Regie: Frank Darabont
Genre: Drama Boekverfilming Klassieker
Speelduur: 2:22 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Shawshank Redemption (25th Anniversary):

Pluspunten

Regie van Frank Darabont, Geweldig acteerwerk van Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton en Clancy Brown, Sympathieke bijrol voor James Whitmore, Soundtrack van Thomas Newman, Voice-over en verhaalvertelling van Morgan Freeman, Verhaal over het leven in de gevangenis en de veranderingen die je daar ondergaat, Iconische filmmomenten en quotes, Einde

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Shawshank Redemption (25th Anniversary) met een 9,5 / 10.

9,5

The Shawshank Redemption (25th Anniversary) is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9,5 / 10.

Nuttige recensie

73 / 73 personen vinden deze recensie van The Shawshank Redemption (25th Anniversary) nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Shawshank Redemption (25th Anniversary)
Filmklassieker The Shawshank Redemption (25th Anniversary) door Jordy
Relevante films binnen het genre Drama
8,5
Recensie I Don’t Wanna Dance (2021)
7,5
Recensie Nomadland  (2021)
7,5
Recensie The Falcon and the Winter Soldier (2021)
5
Recensie Cherry (2021)
8
Recensie WandaVision (2021)
8
Recensie Palmer (2021)