The Harder They Fall (2021)

Recensie The Harder They Fall (2021)

The Harder They Fall recensie

Door Jordy Gomes op
Nat Love (Jonathan Majors) wil wraak nemen op Rufus Buck (Idris Elba) voor het vermoorden van zijn ouders. Zowel Nat als Buck hebben beide een gang gevormd die het tegen elkaar wil opnemen in een strijd tot de dood.

De zandvlaktes van woestijnen, met je paard door de hitte galopperen, elkaar aanstaren en kijken wie er beschikt over het snelste schot, bankovervallen plegen en wraak nemen. Dit zijn onderwerpen die synoniem staan met één van de grootste filmgenres van vroeger - de western. Helaas zien we ze hedendaags niet regelmatig meer voorbijkomen op een aantal uitzonderingen na. Met blijdschap mag ik vermelden dat de nieuwste Netflix film, The Harder They Fall, een terugkeer biedt naar het wilde westen van vroeger en tegelijk ook het genre moderniseert.

De pakkende openingsscène was meteen raak. Een jonge Nat Love moet machteloos toekijken hoe zijn ouders vermoord worden door de meedogenloze Buck. Een kort, maar krachtige scène die de toon zet en het verhaal dat volgt op gang brengt. Met deze, vrij standaard, opzet weet je precies wat je kunt verwachten. De opsomming van onderwerpen in mijn intro komen allemaal terug en inhoudelijk gezien weet The Harder They Fall dan ook niet te verrassen. Het is een typische western die de clichés van het genre met liefde omarmt of hier een leuke draai aan geeft met een knipoog.

Dit gebrek aan een vernieuwend verhaal mag echter de pret niet drukken, want uiteindelijk gaat het om de uitvoering die telt en de film bevat een energieke stijl die effectief werkt. Nieuwkomer Jeymes Samuel levert een sterk regiedebuut af en heeft duidelijk inspiratie gehaald uit het bloederige geweld van regisseur Quentin Tarantino. Hoe het bloedvergieten in beeld wordt gebracht ziet er overzichtelijk uit en de vele, soms overdreven, moorden zijn een genot om naar te kijken. De sfeer doet met mate zelfs denken aan Tarantino's eigen Django Unchained (2012), een vergelijking zoals deze mag The Harder They Fall een compliment noemen.

Het belangrijkste element waarom de film zo goed werkt is de dijk van een cast. Met namen als Jonathan Majors, Idris Elba, Zazie Beetz, Regina King, Delroy Lindo en Lakeith Stanfield. Ze zijn verdeeld in twee verschillende bendes: de Nat Love-gang en de aanhangers van Buck. Wat The Harder They Fall in mijn ogen goed doet is beide kanten voorzien van gelijke schermtijd. We volgen Nat in zijn zoektocht naar wraak, maar Buck en zijn linker- en rechterhanden krijgen ook wat karakterontwikkeling. Hierdoor wordt het verschil tussen goed en kwaad niet zo zwart-wit afgebeeld en begrijpen we precies wat er voor beide partijen op het spel staat.

Zoals je kunt verwachten eindigt The Harder They Fall (2021) met een gigantische schietpartij dat menig fan van westerns met een lach op zijn gezicht zal achterlaten. Ondanks deze plezierige climax blijft de laatste confrontatie tussen Nat & Buck mij het meeste bij. Deze weet de openingsscène netjes terug te weven in het verhaal en sluit de film kleinschalig, subtiel en onverwachts best mooi af. Uiteindelijk gebruikt The Harder They Fall (2021) zijn charmante cast om het western-genre nieuw leven in te blazen en hebben we regisseur Jeymes Samuel te danken voor het afleveren van één van de meest vermakelijke kijkervaringen van het jaar.

Cast: Jonathan Majors Idris Elba Zazie Beetz Regina King
Delroy Lindo Lakeith Stanfield RJ Cyler Danielle Deadwyler
Edi Gathegi Deon Cole
Regie: Jeymes Samuel
Genre: Actie Drama
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Harder They Fall:

Pluspunten

Regie van nieuwkomer Jeymes Samuel, Dijk van een cast bestaande uit charmante spelers zoals Jonathan Majors, Idris Elba, Zazie Beetz, Regina King, Delroy Lindo, Lakeith Stanfield, Bloederig geweld, Scherpe dialogen, Energieke stijl, Met maten een Quentin Tarantino sfeer, Niet zo zwart-wit in het weergeven van goed en kwaad, Vermakelijke schietpartij in de climax, Openingsscène en hoe deze terugkomt in de kleinschalige confrontatie tussen onze twee hoofdrolspelers

Minpunten

Bevat een standaard verhaal dat in vrijwel elke western aanwezig is en weet hierdoor inhoudelijk niet veel te verrassen

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Harder They Fall met een 7,5 / 10.

7,5

The Harder They Fall is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

25 / 25 personen vinden deze recensie van The Harder They Fall nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Harder They Fall
Relevante films binnen het genre Actie
10
Recensie Arcane - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie De Slag om de Schelde (2020)
7
Recensie Eternals (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)
7,5
Recensie No Time to Die (2021)