The Dead Zone (1983)

Recensie The Dead Zone (1983)

The Dead Zone recensie

Door Vince Christiaans op
Johnny Smith (Christopher Walken) ontwaakt uit een coma met de gave om de toekomst te zien van iedereen die hij aanraakt. Dan ontmoet hij de ambitieuze politicus Greg Stillson (Martin Sheen), wiens toekomstige presidentschap zal uitlopen op een nucleaire oorlog.

De boeken van Stephen King hebben al heel wat kilometers film opgeleverd. De kwaliteit van deze titels loopt aardig uiteen, al staan The Shawshank Redemption (1994), Stand By Me (1986) en The Green Mile (1999) bij velen bekend als de meest geslaagde King-verfilmingen. 

Helaas wordt The Dead Zone (1983) van regisseur David Cronenberg vaak vergeten. En dat terwijl deze film Kings lugubere kant heel goed combineert met zijn sombere sensibiliteit. Het verhaal draait om de leraar Johnny Smith (Christopher Walken) die vijf jaar van zijn leven kwijtraakt door een auto-ongeluk. 

The Dead Zone kenmerkt zich door de episodische structuur. Dankzij zijn voorspellende gave raakt Johnny o.a. betrokken bij de jacht op een seriemoordenaar en de politieke carrière van een megalomane proto-Trump (Martin Sheen). Het is echter Johnny's gedoemde relatie met Sarah (Brooke Adams) die de emotionele leidraad vormt.

De grote impact van The Dead Zone is met name te danken aan het aangrijpende acteerwerk van Christopher Walken én zijn chemie met Brooke Adams. David Cronenbergs verhaalvertelling mag misschien vrij traag zijn, toch blijft The Dead Zone een zeer effectieve paranormale thriller.

Cast: Christopher Walken Brooke Adams Martin Sheen Tom Skerritt
Herbert Lom Anthony Zerbe Colleen Dewhurst
Regie: David Cronenberg
Genre: Thriller Science fiction Drama
Speelduur: 1:43 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Dead Zone:

Pluspunten

Acteerwerk van Christopher Walken, Brooke Adams en Martin Sheen, Spanning, Sfeer, Muziek van Michael Kamen, Regie van David Cronenberg, Intro is een inspiratie voor de Netflix-serie Stranger Things

Minpunten

De film is soms traag

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Dead Zone met een 8 / 10.

8

The Dead Zone is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

22 / 22 personen vinden deze recensie van The Dead Zone nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Dead Zone
Filmklassieker The Dead Zone door Vince
Relevante films binnen het genre Thriller
7
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)