Stranger in Paradise

2016

8,5
Recensie Stranger in Paradise (2016)

Een Europese leraar (gespeeld door Valentijn Dhaenens) meet in drie opeenvolgende akten drie verschillende rollen aan die staan voor de verschillende manieren waarop Europa met de vluchtelingencrisis omgaat.

Stranger in Paradise is door op 19 december 2016 beoordeeld met een 8,5 / 10.

De documentaire komt aan als een klap in je gezicht; het verdoet geen tijd aan subtiliteiten. Na een korte introductie vertelt een groep echte vluchtelingen dat zij naar Europa zijn gekomen om een veilig leven op te bouwen. Ze willen graag iets aan de Europese maatschappij bijdragen door te werken. Maar al hun dromen worden onderuit geschopt door de docent; niemand wil hen hebben. Ze kosten immers alleen maar geld, de meerderheid zal nooit aan werk komen en ze bedreigen onze cultuur.

Het is onmogelijk om als Europeaan geen compassie en schaamte te voelen wanneer je kijkt naar deze behandeling van vluchtelingen. Gelukkig wordt het beter; akte twee vertelt een positiever verhaal, idealistisch en daarmee ook moeilijk te verwezenlijken.

Het contrast kon niet groter zijn; van het afstoten tot omarmen van de medemens. Wat heeft akte drie dan nog te bieden? De realiteit. Waar moeten vluchtelingen aan voldoen om asiel in Nederland aan te kunnen vragen? Zo wordt een mensenleven gereduceerd tot een puntenlijstje.

Zo dwingt de film je om te reflecteren op jezelf en na te denken over de waarde van een mensenleven; hoe verhoud jij je tot de vluchtelingencrisis?

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Stranger in Paradise:

Pluspunten Stranger in Paradise

Zeer confronterend, Legt focus op Europa in plaats van vluchteling, Effectieve vorm met akten, Zeer inzichtelijk

Minpunten Stranger in Paradise

-

Over Stranger in Paradise

Regie

Guido Hendrikx

Cast

-

Genre

Drama

Thema

Levensvragen

Taal

Engels

Duur

1:12 uur

Nuttige recensie

10 / 13 personen vinden deze recensie van Stranger in Paradise nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series