Star Wars (1977)

Recensie Star Wars (1977)

Star Wars recensie

Door Vince Christiaans op
De jonge Luke Skywalker (Mark Hamill) raakt betrokken in de galactische strijd tussen de heldhaftige rebellen en het meedogenloze Keizerrijk. Samen met Jedi Meester Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), smokkelaar Han Solo (Harrison Ford) en Prinses Leia (Carrie Fisher) neemt Luke het op tegen de boosaardige Darth Vader (James Earl Jones/David Prowse).

Star Wars is overal. De filmserie is niet meer uit onze cultuur weg te denken, vooral nu dat Disney druk bezig is om hun aanwinst tot de laatste druppel uit te melken. Het is maar moeilijk voor te stellen dat er ooit een wereld bestond zonder Star Wars. 


Dit is allemaal te danken aan het origineel uit 1977. Star Wars kondigde in navolging van Jaws (1975) het begin aan van Hollywoods blockbuster revolutie. Regisseur George Lucas haalde zijn inspiratie o.a. uit de pulpfilms van de jaren '30 en Kurosawa's The Hidden Fortress (1958). 

Met Star Wars trakteert Lucas ons niet alleen op een enorme hoeveelheid entertainment. Hij laat ons ook kennismaken met een compleet nieuwe wereld, die dankzij zijn oog voor detail volledig tot leven komt. Alles is geloofwaardig: de kibbelende robots, de explosieve ruimtegevechten, zelfs de hocus-pocus die Obi-Wan zo priesterlijk verkondigt.

Bovendien zijn Hamill, Ford en Fisher zeer charmante helden, terwijl oudgedienden Alec Guinness en Peter Cushing de film voorzien van een extra dosis klasse. Alle romantiek en avontuur wordt tenslotte nog eens dik onderstreept door de weergaloze muziek van John Williams. Wat wil een filmkijker nog meer?

Cast: Mark Hamill Harrison Ford Carrie Fisher Alec Guinness
Peter Cushing Anthony Daniels Kenny Baker Peter Mayhew
David Prowse James Earl Jones
Regie: George Lucas
Genre: Science fiction Actie
Speelduur: 2:01 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Star Wars:

Pluspunten

Geweldige cast, Iconische personages, Strak gestructureerd verhaal, Complete en overtuigende wereld, Fantastische special-effects, Memorabele quotes, Onsterfelijke muziek van John Williams

Minpunten

De film werd in 1997, 2004 en 2011 voorzien van vernieuwde special-effects, toegevoegde scènes en geluidseffecten. Het is tegenwoordig moeilijk om de onaangepaste versie van Star Wars in hoge beeld- en geluidskwaliteit te bekijken.

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Star Wars met een 10 / 10.

10

Star Wars is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,8 / 10.

Nuttige recensie

29 / 32 personen vinden deze recensie van Star Wars nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Star Wars
Filmklassieker Star Wars door Vince
Relevante films binnen het genre Science fiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)
8
Recensie The Phenomenon (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
6
Recensie The Midnight Sky (2020)