Star Wars (1977)

Recensie Star Wars (1977)

Star Wars recensie

Door Liselotte Gertenbach op
Luke Skywalker raakt betrokken bij een conflict in 'the galaxy'. Samen met smokkelaar Han Solo, diens co-piloot Chewbacca, Jedi meester Obi Wan-Kenobi en Princess Leia neemt hij het op tegen de slechte Darth Vader en het heersende keizerrijk.

Star Wars (Episode IV - A New Hope) heeft de filmwereld op zijn kop gezet. Deze film heeft een complete franchise in gang gezet die nu, 40 jaar later, nog steeds relevant is. De franchise vindt zijn oorsprong in deze film, die ook als een opzichzelfstaande film functioneert wegens het einde.

Er is ontzettend veel om leuk te vinden in Star Wars. De reis van de jonge, naïeve Luke Skywalker (Mark Hamill) naar een meer volwassen en dappere jongeman is de rode draad door de film. Daarnaast is de sarcastische, maar ook stoere Han Solo (Harrison Ford) een verfrissende toevoeging aan een anders redelijk 'zwart-wit' verhaal. Geweldig gespeelde slechteriken zoals Darth Vader (James Earl Jones/David Prowse) en Grand Moff Tarkin (Peter Cushing) geven een extra laag van spanning aan de film. Er is absoluut geen gebrek aan humor, wat voornamelijk tot uiting komt middels de grappige 'side-kicks' zoals C-3PO (Anthony Daniels) en R2-D2 (Kenny Baker).
En, niet onbelangrijk, er zijn fenomenale ruimteschipgevechten die vergezeld worden door een intense en iconische muzikale score.

Star Wars is een fantastisch verhaal over vriendschap, familie, avontuur, vrijheid en wat het betekent om een 'held' te zijn.

Cast: Mark Hamill Harrison Ford Carrie Fisher Alec Guinness
Peter Cushing Anthony Daniels Kenny Baker Peter Mayhew
David Prowse James Earl Jones
Regie: George Lucas
Genre: Science fiction Actie
Speelduur: 2:01 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Star Wars:

Pluspunten

Geweldig ensemble van diverse karakters, Cast, Harrison Ford als Han Solo, James Earl Jones als de stem van Darth Vader, Spanning, Thema's zoals vriendschap, familie en vrijheid, Gelaagd verhaal, Muzikale score van John Williams is fenomenaal en iconisch, 'Special effects' zijn zeer indrukwekkend voor 1977

Minpunten

Sommige acteerprestaties kunnen nóg iets sterker

Beoordeling

Liselotte Gertenbach beoordeelt Star Wars met een 9,5 / 10.

9,5

Star Wars is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,8 / 10.

Nuttige recensie

5 / 5 personen vinden deze recensie van Star Wars nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Star Wars
Filmklassieker Star Wars door Liselotte
Relevante films binnen het genre Science fiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)
8
Recensie The Phenomenon (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
6
Recensie The Midnight Sky (2020)