Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

Gezien in 3D
Recensie Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

Star Wars: The Rise of Skywalker recensie

Door Liselotte Gertenbach op
Rey, Finn, Poe en alle anderen rebellen komen wederom oog in oog te staan met het kwaad: Kylo Ren, nu onder leiding en invloed van Emperor Palpatine. Ze moeten een manier bedenken om hen te verslaan nu er nog tijd is.

Na het succes van Star Wars: The Force Awakens (2015) en het relatieve succes van Star Wars: The Last Jedi (2017) is hier dan eindelijk de langverwachte afsluiting van deze nieuwe trilogie: Star Wars: The Rise of Skywalker (2019), wederom door J.J. Ahbrams, die ook The Force Awakens regisseerde. Dat Star Wars films controversieel kunnen zijn is niets nieuws meer en de vraag is dus ook of deze nieuwe film de franchise succesvol eindigt.

We volgen Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) en Poe (Oscar Isaac), die wellicht de magie van het oude trio (Luke, Leia en Han) proberen op te rakelen. Zij proberen Kylo Ren (Adam Driver) tegen te houden in diens greep naar macht. Ondanks dat niet alle pogingen werken om dit nieuwe trio even charismatisch te maken als in de oude trilogie, zijn de meeste interacties interessant of grappig om te zien. De vriendschap tussen Poe en Finn komt zeer goed over in de film, wellicht ten koste van de vooraf goed opgezette vriendschap/romance(?) tussen Finn en Rey. Hoe The Rise of Skywalker omgaat met Rey en Kylo Ren is voor het grootte gedeelte het sterkte onderdeel van de film. Waar het mee worstelt is met het vertellen van een verhaal dat al deels afgesloten is door The Last Jedi en introduceert zelf nieuwe aspecten die niet altijd logischerwijs werken binnen het Star Wars Universum.

De eindstrijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ is vrij voorspelbaar, maar is desondanks interessant genoeg om vermaakt te worden. De cinematografie van de film is wellicht nog het opvallendst en er zitten een aantal prachtige shots in die soms afleiden van de minder succesvolle narratieve aspecten.

Al met al is Star Wars: The Rise of Skywalker een gemiddelde film met een aantal toffe actiescènes, mooie shots en diverse interessante interacties tussen karakters, maar is tegelijkertijd ook teleurstellend in zijn uitvoering, of gebrek daarvan, van het verhaal dat voorspelbaar of onlogisch kan zijn.

Cast: Carrie Fisher Mark Hamill Daisy Ridley Adam Driver
John Boyega Lupita Nyong’o Oscar Isaac Anthony Daniels
Richard E. Grant Naomi Ackie Domhnall Gleeson Keri Russell
Joonas Suotamo Kelly Marie Tran Billy Dee Williams
Regie: J.J. Abrams
Genre: Actie Fantasie
Speelduur: 2:22 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Star Wars: The Rise of Skywalker:

Pluspunten

Cinematografie, Dynamiek Rey en Kylo, Gevechtsscènes

Minpunten

Logica, Anticlimax, Voorspelbaar, Haalt andere films onderuit

Beoordeling

Liselotte Gertenbach beoordeelt Star Wars: The Rise of Skywalker met een 6,5 / 10.

6,5

Star Wars: The Rise of Skywalker is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,7 / 10.

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Star Wars: The Rise of Skywalker nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Star Wars: The Rise of Skywalker
Relevante films binnen het genre Actie
8
Recensie Tenet (2020)
5,3
Recensie Project Power (2020)
6
Recensie Greenland (2020)
3
Recensie Peninsula (2020)
5,5
Recensie The Old Guard (2020)
7,5
Recensie Bacurau (2020)