Stan & Ollie (2019)

Recensie Stan & Ollie (2019)

Stan & Ollie recensie

Door Vince Christiaans op
In de nadagen van hun carrière gaat het komedie-duo Stan Laurel (Steve Coogan) en Oliver Hardy (John C. Reilly) op tour door Engeland.

Stan & Ollie is een ode aan het meeste iconische duo dat ooit op film is vastgelegd. 'De Dikke en de Dunne', zoals ze in ons kleine landje bekendstaan, toveren na bijna honderd jaar nog altijd een glimlach op het gezicht van jong en oud. In deze film worden de klassieke sketches tot in de meest herkenbare details gerecreëerd door Coogan en Reilly. 


Toch is er ruimte voor meer dan alleen imitatie. Regisseur Jon S. Baird verliest de menselijkheid van deze giganten niet uit het oog. Het is dan ook verrassend hoe de dynamiek tussen de twee komieken wordt gedramatiseerd. Waar Hardy in de sketches meestal als straight man fungeerde, is het Laurel die hier wordt getypeerd als de rasechte workaholic.

Dit verschil in karakter vormt de basis van het conflict dat er tussen de twee ontstaat, maar het is de gedeelde liefde voor hun vak én voor elkaar dat Stan & Ollie tot een hartverwarmende film maakt. Natuurlijk verdwijnen Coogan en Reilly nooit helemaal in hun rollen, tot één magisch moment tijdens een schaduwspel in de eindscène, waarin ze, al is het voor heel even, de aanwezigheid van de echte Stan Laurel en Oliver Hardy lijken op te roepen.

Cast: Steve Coogan John C. Reilly Shirley Henderson Nina Arianda
Regie: Jon S. Baird
Genre: Drama Komedie Waargebeurd
Speelduur: 1:38 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Stan & Ollie:

Pluspunten

Sterk acteerwerk Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson en Nina Arianda, Goedaardig, Humor, Recreatie van de sketches, Emotie, Prachtige make-up

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Stan & Ollie met een 8,5 / 10.

8,5

Stan & Ollie is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

13 / 17 personen vinden deze recensie van Stan & Ollie nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Stan & Ollie
Relevante films binnen het genre Drama
5
Recensie Monster (2021)
8,5
Recensie I Don’t Wanna Dance (2021)
7,5
Recensie Nomadland  (2021)
7,5
Recensie The Falcon and the Winter Soldier (2021)
5
Recensie Cherry (2021)
8
Recensie WandaVision (2021)