One Night in Miami

2021

7,5
Recensie One Night in Miami (2021)

Op 25 februari 1964 wint Cassius Clay in Miami van Sonny Liston en wordt wereldkampioen. Om dat te vieren wordt hij, samen met met Jim Brown en Sam Cooke, uitgenodigd op de hotelkamer van Malcolm X. Wat daar gezegd werd, weet niemand. Kemp Powers schreef er in 2013 een toneelstuk en nu het scenario voor deze film over.

One Night in Miami is door op 8 februari 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Kemp Powers was zo geïntrigeerd door deze ontmoeting dat hij een stuk schreef over wat zich precies afspeelde tussen die vier manieren. Hij documenteerde zich zo goed mogelijk, maar maakte vooral gebruik van zijn eigen fantasie. Het stuk was behoorlijk succesvol, waarna hij ook het filmscript schreef. Regina King, die een Oscar won voor haar rol in If Beale Street Could Talk (2018), nam de regie voor haar rekening.

King weet de tijdsgeest goed weer te geven en slaagt er zowaar in te doen vergeten dat we naar een film van een toneelstuk zitten te kijken. De personages worden één voor één voorgesteld buiten de hotelkamer en zelfs terwijl ze zogezegd in de hotelkamer zitten, gaan de vier even naar het dak en zien we nog eens twee van hen buiten de kamer na een hoogoplopende ruzie tussen Sam Cooke en Malcolm X. Die ruzie is trouwens één van de sterkste scènes van de film.

Dit blijft natuurlijk wel een praatfilm en daarin verraadt zich de oorsprong. Vooral de rassenongelijkheid komt veelvuldig aan bod. Om dergelijke discussies en gesprekken enigszins geloofwaardig te maken, heb je uiteraard steengoeie acteurs nodig en daar zit het meer dan snor. De vier zijn bijzonder geloofwaardig in hun rollen, met Kingley Ben-Adir op kop als Malxolm X. Je kunt je afvragen of we al niet genoeg films en series gezien hebben die de rassenongelijkheid aankaarten. Volgens mij niet. Dit onderwerp kan wat mij betreft niet vaak genoeg aan bod komen, zeker niet als het op zo’n knappe manier uitgewerkt is als hier.

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van One Night in Miami:

Pluspunten One Night in Miami

Kingsley Ben-Adir is steengoed, Sterke cast, Mooie sfeerschepping, Tijdsgeest goed weergegeven, We vergeten bijna dat dit een verfilmd toneelstuk is

Minpunten One Night in Miami

Veel dialogen, Praatfilm

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van One Night in Miami nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series