Mank

2020

7,5
Recensie Mank (2020)

Scenarioschrijver Herman Mankiewicz - Mank (Gary Oldman) - wordt benaderd door Orson Welles om te werken aan een filmscript. Via flashbacks wordt zijn route naar het maken van dit script uitgelegd.

Mank is door op 19 november 2020 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Ik ken regisseur David Fincher vooral van zijn grimmige werk - Se7en, Zodiac en zijn diepgaande serie Mindhunter - dus toen ik zijn naam aan deze film verbonden zag, was ik geïntrigeerd. En ja, met Gary Oldman verbonden aan een film heeft deze bij mij al snel een streepje voor. Mank is een ode aan de films uit de laat jaren '30, begin jaren '40, met Citizen Kane als legendarische slagschip van deze categorie. Dit is dan ook een film waar cinefielen met een voorliefde voor het oude Hollywood van zullen genieten. 


Mank is in die stijl geschoten: volledig zwartwit, met methodes van belichting en geluid die je in het klassieke Hollywood doen wanen. Fincher maakt hier de keuze heel stilistisch te werk te gaan, wat ik niet van hem had verwacht. Het gaat hem goed af, niet het minst door zijn hoofdrolspeler. Oldman speelt de charismatische Mank, intellectueel kletskous en professioneel dronkenlap, en is meteen het enige personage dat natuurlijk aanvoelt. De overige rollen worden te overdreven ingevuld, alsof de acteurs onnodig hard hun best doen om de stijl uit die tijd maar te kunnen belichamen. Behalve oude rot Charles Dance, die is altijd top. Gelooft u mij: Oldman is écht waanzinnig als Mank en wat mij betreft de redder van deze film. Niemand zal genoeg kunnen drinken om zo geloofwaardig dronken over te komen als Oldman het hier nuchter doet (hoe hij trappen en stoepranden betreedt is virtuoos) en tegelijkertijd de balans weten te vinden tussen betweterigheid en sympathie.

Het script steekt goed in elkaar maar heeft niet veel om handen. Mank is iets te lang naar mijn smaak. De vele flashbacks voegen het nodige toe aan hoe Mank het script voor Citizen Kane schreef - want daar gaat het hier natuurlijk om - en waarom hij bepaalde scriptkeuzes heeft gemaakt. Sommige flashbacks zijn puur contextueel en hadden prima eruit geknipt mogen worden. Neemt niet weg dat Mank goed ingaat op hoe de industrie in die tijd in elkaar stak en deze heel geloofwaardig neerzet. De film is zeker niet saai maar zal niet iedereen kunnen bekoren. Nogmaals: de cinefielen onder ons zullen de vingers aflikken bij het zien van alle beroemde studiofiguren en scenarioschrijvers. Voor de rest is dit een stilistische biografische film die je ligt of niet. Mij ligt hij prima!

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Mank:

Pluspunten Mank

Oldman is wederom fantastisch, Stijlvol geschoten, Authentieke kijk in het oude Hollywood

Minpunten Mank

Net te lang, Soms overdreven acteerwerk

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Mank nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series