Kadaver (2020)

Recensie Kadaver (2020)

Kadaver recensie

Door Gillan Wijngaards op
Leonora (Gitte Witt) en Jacob (Thomas Gullestad) en hun dochter Alice leven in armoede in Noorwegen na een nucleaire ramp. Ze worden met andere overlevenden uitgenodigd voor een luxe maaltijd en een toneelstuk in een hotel. De ‘toeschouwers’ krijgen maskers op om zich te onderscheiden van de acteurs, die het hele hotel gebruiken als hun podium. Leonora en Jacob krijgen echter al snel door dat er iets niet helemaal pluis is als er steeds meer mensen beginnen te verdwijnen, waaronder hun jonge dochter.

De Noorse regisseur Jarand Herdal is nog maar 25 jaar, maar hij houdt zich al een tijdje bezig met het maken van vooral korte films. Kadaver is zijn eerste grotere film, die hij zowel geregisseerd als geschreven heeft. Herdal heeft een horrorfilm gemaakt die er prachtig uitziet, maar die qua inhoud nog wel wat te wensen overlaat.


Allereerst, de cast (en met name Gitte Witt als Leonora) laat uitstekend acteerwerk zien. De acteurs geven hun eendimensionale personages genoeg nuances mee. Ook is het onderwerp van de film erg interessant. Alleen al dat het verhaal zich afspeelt in een alternatieve realiteit waarin er een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden is erg al intrigerend. 

De film ziet er daarnaast, zoals al gezegd, prachtig uit. Mooie, sferische plaatjes geven een beklemmende sfeer en het uiterlijk van de film is op zich al genoeg de reden de film te gaan bekijken (helemaal omdat de film (gelukkig) maar 86 minuten duurt).

De personages maken echter wel heel bijzondere keuzes in Kadaver. De hoeveelheid red flags die op te merken zijn vanaf het moment dat Leonora en Jacob het hotel binnenstappen is gigantisch. Als kijker rol je (te) vaak met je ogen als een personage weer een iets stoms doet.

Daarnaast is de film tamelijk voorspelbaar. Het duurt niet lang voordat je doorhebt wat er precies aan de hand is in het hotel. En het einde is passend tragisch, maar komt uit de lucht vallen en overtuigt niet.

Cast: Gitte Witt Thomas Gullestad Thorbjørn Harr
Regie: Jarand Herdal
Genre: Horror Thriller
Speelduur: 1:26 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Kadaver:

Pluspunten

Interessant onderwerp, De film ziet er prachtig uit, Goede acteurs, Korte speelduur

Minpunten

Voorspelbaar, Bijzondere en hinderlijke keuzes van de personages, Einde overtuigt niet

Beoordeling

Gillan Wijngaards beoordeelt Kadaver met een 6 / 10.

6

Kadaver is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6 / 10.

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Kadaver nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Kadaver
Kadaver is te zien op Netflix
Relevante films binnen het genre Horror
7
Recensie Malignant (2021)
6,5
Recensie Candyman (2021)
6,3
Recensie The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
7
Recensie The Call (2020)
6
Recensie The Dark and the Wicked (2020)