Jungle Cruise

2021

6,5
Recensie Jungle Cruise (2021)

Dr. Lily Houghton (Emily Blunt) en haar broer MacGregor (Jack Whitehall) komen naar de Amazone op zoek naar de magische 'Tree of Life'. Om ze de weg te wijzen huren ze kapitein Frank "Skipper" Wolff (Dwayne Johnson) in en met ze drieën trotseren ze de gevaren van de jungle.

Jungle Cruise is door op 30 juli 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Tegenwoordig lijkt Disney zich te focussen op live-action remakes produceren van hun bekende animatiefilms. Voor deze tijd keken ze echter naar andere eigendommen die ze bezitten om hier een filmadaptatie van te maken. Met als meest bekende voorbeeld Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), gebaseerd op de Pirates of the Caribbean attractie in de verschillende Disney-parken. Een andere bekende attractie van hun is Jungle Cruise - en na jaren ziet Disney in dat ook deze rijp is voor een vertaling naar het witte doek.

‘Het is overduidelijk dat Disney met Jungle Cruise het ouderwetse gevoel van avonturenfilms probeert te recreëren en het eindresultaat slaagt hier deels in.’

Net als met Pirates of the Caribbean weet ook Jungle Cruise de lol van de attractie met een knipoog te verwerken in het plot, waarnaar we daarna meer de fantasie-richting opgaan. Met een magische boom wiens blaadjes voor genezing kunnen zorgen, vervloekte Spanjaarden van honderden jaren geleden, exotische locaties en komische taferelen voelt dit aan als een terugkeer naar de avonturier-films van vroeger. Deze charme spat voornamelijk van het scherm door de chemie van trio Dwayne Johnson, Emily Blunt & Jack Whitehall. Het gekibbel onderling is vermakelijk om naar te kijken en het is geen toeval dat hun karakteristieken sterk lijken op de drie hoofdrolspelers uit The Mummy (1999). Uit dit soort films inspiratie halen voor Jungle Cruise was een verstandige zet.

Het is overduidelijk dat Disney met Jungle Cruise het ouderwetse gevoel van avonturenfilms probeert te recreëren en het eindresultaat is deels geslaagd. De soundtrack van James Newton Howard speelt een grote rol hierin, evenals het charisma van Dwayne Johnson, die bijvoorbeeld afgezaagde vadergrappen maakt door de film heen om toeristen aan het lachen te maken. Dit soort kleine toevoegingen maakt Jungle Cruise een stuk aangenamer dan een groot deel van Disney's andere live-action verfilmingen van de laatste tijd. Een aanrader voor de hele familie.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Jungle Cruise:

Pluspunten Jungle Cruise

Throwback naar de avonturenfilms van vroeger, Charisma van Dwayne Johnson, Emily Blunt & Jack Whitehall, Vermakelijk om naar te kijken, Soundtrack van James Newton Howard

Minpunten Jungle Cruise

Vijanden bevatten weinig diepgang, Te lange speelduur is voelbaar, CGI niet altijd even overtuigend

Nuttige recensie

25 / 26 personen vinden deze recensie van Jungle Cruise nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series