Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Recensie Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull recensie

Door Liselotte Gertenbach op
In 1957 wordt archeoloog Indiana Jones opnieuw betrokken bij de zoektocht naar een mysterieus artefact: de Crystal Skull. Ditmaal wordt de archeoloog gedwarsboomd door een groep Sovjets die hun eigen plannen met de schedel hebben.

Negentien jaar na Indiana Jones and the Last Crusade komt de vierde, en tot op heden, laatste film in de Indiana Jones filmfranchise uit. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) is opnieuw geregisseerd door Steven Spielburg en geproduceerd door George Lucas. Na de succesvolle avonturen-trilogie zijn de verwachtingen hooggespannen. Oude gezichten keren terug: Harrison Ford als Indiana Jones en Karen Allen als Marianna Ravenwood, aangevuld door nieuwe personages: Cate Blanchett als Irina Spalko en Shia LaBeouf as Mutt Williams.


Indiana Jones vecht ditmaal niet tegen de nazi's. De 'bad guys' in dit verhaal zijn de Russen - of Sovjets beter gezegd. In een verhaal dat zich afspeelt in 1957 is dat een populaire vijand voor een Amerikaanse onderzoeker. Net zoals in de vorige films moet onze held ook hier voorkomen dat zijn vijand aan de haal gaat met een belangrijk, oud en mysterieus artefact. 

De filmmakers hebben duidelijk geprobeerd om de magie terug te halen. De Indiana Jones filmfranchise is iconisch als het gaat om de meeslepende filmmuziek van John Williams, de droge humor, de achtervolgingsscènes, de fantastische actie en natuurlijk Harrison Ford in de hoofdrol. Op papier vinkt deze film bijna alle hokjes af, maar het resultaat is o zo teleurstellend. De film is niet vreselijk slecht, maar pijnlijk middelmatig. De humor is afgevlakt of bijna geheel afwezig, de belichting is scherp en onaantrekkelijk, de actie is erg 'clean' en mist de nodige energie. Harrison Ford is gelukkig weer erg goed in de rol die hij zich eigen heeft gemaakt, en John Williams' muziek voelt fijn en vertrouwd - al zijn de momenten wanneer deze erin gemonteerd is soms wat ongelukkig. Er zijn wat toffe scènes, met name één specifieke achtervolging, waarin je de nostalgie voelt en je mee wordt genomen in het moment. 

Hoe graag we ons weer willen wanen in de avontuurlijke wereld van onze favoriete archeoloog, de film kan niet opboksen tegen zijn voorgangers, hoewel het soms aardig in de buurt komt. Nu is het hopen dat de vijfde film in de franchise, die hopelijk in 2022 verschijnt, heeft geleerd van zijn voorganger!

Cast: Harrison Ford Cate Blanchett Karen Allen Ray Winstone
John Hurt Jim Broadbent Shia LaBeouf
Regie: Steven Spielberg
Genre: Actie Fantasie
Speelduur: 2:02 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull:

Pluspunten

Harrison Ford als Indiana Jones, Karen Allen als Marianna Ravenwood, Andere vijand: de Sovjets, Toffe achtervolgingsscène, John Williams' soundtrack

Minpunten

Belichting, Montage, Soms is de actie energieloos, Humor is bijna weg

Beoordeling

Liselotte Gertenbach beoordeelt Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull met een 6 / 10.

6

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,5 / 10.

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Relevante films binnen het genre Actie
7,5
Recensie No Time to Die (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)