Hawkeye - Seizoen 1

2021

6,5
Recensie Hawkeye - Seizoen 1 (2021)

Gepensioneerde Avenger Clint Barton, beter bekent als Hawkeye, raakt verwikkeld in een complot van de tracksuit-maffia. Onderweg krijgt hij hulp van de koppige Kate Bishop, die haarzelf bestempeld als zijn onofficiële partner.

Hawkeye - Seizoen 1 is door op 28 december 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Door het jaar heen heeft Marvel Studios de fans voor het eerst getrakteerd op series door middel van Disney+. De resultaten zullen voor ieder verschillen in kwaliteit, maar naar mijn mening waren WandaVision en Loki een stuk complexer en origineler dan een gros van de Marvel-films die we dit jaar voorgeschoteld kregen. Hawkeye is het laatste Marvel product van het jaar die wederom zijn werk doet in het introduceren van een nieuw lid aan hun steeds groter wordende superhelden familie.

Marvel's nieuwste aanwinst is in dit geval Kate Bishop (Hailee Steinfeld). Een koppige meid die tijdens het incident in New York van 2012 werd gered door niemand minder dan Hawkeye zelf, Clint Barton (Jeremy Renner). Dit heeft haar geïnspireerd om ook met een pijl en boog om te gaan. In het heden kruisen hun paden en neemt Clint haar (met enige tegenzin) onder zijn hoede om zo samen te onderzoeken hoe dit complot van de maffia in elkaar steekt.

‘Ondanks dat er verhaaltechnisch gezien balans mist, werkt de serie als introductie voor nieuwe heldin Kate Bishop.’

Hawkeye werd vaak omschreven als één van de meest overbodige leden van het Avengers team. Wat doet een man met een pijl en boog tussen een god van de donder, een groen monster en iemand met een metalen pak die kan vliegen? Juist zijn menselijkheid tonen geeft het team een dosis realisme en Hawkeye's band met zijn beste vriendin Black Widow (Scarlett Johansson) werd vaak belicht. In deze Disney+ serie krijgt Clint eindelijk wat meer karakterontwikkeling en zien we bijvoorbeeld hoe hij omgaat met het verlies van zijn meest dierbare vriendin en partner in het veld.

De tekortkomingen van de serie liggen inhoudelijk bij het verhaal en de voorafgaande keuze om zichzelf te limiteren tot maar zes afleveringen. Het plot neemt teveel op zich voor dit kleine aantal. Een minimum van acht tot tien had nodig geweest om alles de ruimte te geven zich natuurlijk te ontwikkelen. Hawkeye bevat o.a. verhaallijnen voor Kate's moeder en haar nieuwe geliefde Jack, Clint die op tijd thuis wil komen om Kerst te spenderen met zijn familie, Yelena (Florence Pugh - de zus van Black Widow) die naar Hawkeye op zoek is, én het mysterie van de 'grote baas' achter de schermen (een bekend Marvel personage). Sommige aspecten krijgen teveel aandacht terwijl andere er met haast doorheen worden gejaagd.

Hiernaast is aan te voelen dat dit de serie is met de meeste 'Marvel komedie' elementen. De toon blijft altijd speels en luchtig. Wat werkt in bepaalde situaties, maar er soms ook voor zorgt dat de drama en serieuzere momenten een beetje tekortschieten. Zowel de toon als het verhaal missen de juiste balans om permanent indruk achter te laten.

Hawkeye biedt vermaak en doet zijn werk goed in het introduceren van een nieuwe heldin die in de toekomst zal terugkeren als lid van een jongere generatie aan Avengers. De titel van de serie is dan ook niet alleen weggelegd voor Clint Barton, maar gaat ook over Kate Bishop. Wie weet heeft zij zichzelf tegen het eind genoeg bewezen om de mantel van Hawkeye over te nemen.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Hawkeye - Seizoen 1:

Pluspunten Hawkeye - Seizoen 1

Speelse chemie tussen Jeremy Renner & Hailee Steinfeld, Karakterontwikkeling van Clint Barton, Goede introductie van Kate Bishop, Blijft altijd vermakelijk om naar te kijken, Speelt zich af tijdens Kerst en dit is sferisch voelbaar en terug te horen in de soundtrack, Bijrol van Florence Pugh als Yelena, Terugkeer van een bekend Marvel personage

Minpunten Hawkeye - Seizoen 1

De toon bevat soms teveel komedie en grapjes waardoor de drama verloren gaat, Mist balans in zijn verhaal, Had kunnen profiteren van meer afleveringen om alles uit te diepen, Niet zo memorabel

Nuttige recensie

14 / 14 personen vinden deze recensie van Hawkeye - Seizoen 1 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series