Hamilton (2020)

Recensie Hamilton (2020)

Hamilton recensie

Door Jordy Gomes op
Dit is een gefilmde productie van de Broadway-Musical 'Hamilton' die voor het eerst verscheen in 2015. Hierin wordt onder andere het leven van Alexander Hamilton (Lin Manuel-Miranda), de Amerikaanse Burgeroorlog en de onafhankelijkheid van Amerika belicht (1776 - 1804).

In Amerika is muzikale-theater altijd een succes geweest. De grootste, meest bekende en winstgevende musicals eindigen meestal op 'Broadway', zo ook Hamilton, die hier zijn eerste liveshow hield op 6 augustus 2015. Helaas beschikt niet iedereen over de middelen om een musical live op Broadway te bekijken in de Verenigde Staten. Daarom is er een gefilmde versie uitgebracht van Hamilton op Disney+. Door middel van montage worden verschillende optredens aan elkaar geweven om zo je eigen huis om te toveren in 'The Room Where It Happens'.

Het is praktisch onmogelijk om de daadwerkelijke kracht en energie van een live Broadway-productie te reproduceren, maar Hamilton (2020) komt dicht in de buurt. Het is fascinerend hoe deze geschiedenis nieuw leven wordt ingeblazen dankzij de innovatieve muziek. Het contrast tussen het tijdperk van honderden jaren geleden met moderne muziek bestaande uit R&B, hip-hop, jazz en nog meer genres zou niet moeten werken, maar het eindresultaat is geniaal. Veldslagen die worden gezongen en parlementaire discussies die worden gevoerd door middel van rapbattles, alles wat je kunt bedenken komt voorbij.

De muziek moet niet alleen inhoudelijk kloppen met de Amerikaanse geschiedenis, maar tegelijk ook opzichzelfstaand een verhaal vertellen en emoties overbrengen. Hierin is echt te zien hoe hoog het creativiteitsgehalte ligt. Elk nummer kan, om verschillende redenen, gezien worden als een potentieel hoogtepunt. In deze soundtrack is overduidelijk geen zwakke schakel aanwezig. Over de soundtrack gesproken; alle melodieën en teksten zijn afkomstig van Lin Manuel-Miranda, die dankzij het succes van Hamilton carrière maakte bij Disney en daar heeft meegeholpen aan de muziek van o.a. Vaiana (2016) & Mary Poppins Returns (2018).

Hamilton (2020) transporteert je ruim tweeënhalfuur lang terug in de tijd en maakt historische figuren en gebeurtenissen tastbaar. De kern van het verhaal draait namelijk om onderwerpen als vriendschap, liefde, verraad en nalatenschap. Hierdoor is de film toegankelijk voor vrijwel iedereen. Als bonus ben je ook onbewust aan het bijleren over interessante momenten uit de geschiedenis. Dit alles terwijl je zit te kijken naar muzikaal-vermaak van de bovenste plank. Wat wil je nog meer?

Cast: Lin-Manuel Miranda Phillipa Soo Leslie Odom Jr Renée Elise Goldsberry
Daveed Diggs Christopher Jackson Okieriete Onaodowan Jasmine Cephas Jones
Anthony Ramos Jonathan Groff Ariana DeBose
Regie: Thomas Kail
Genre: Drama
Speelduur: 2:40 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Hamilton:

Pluspunten

De Broadway-Musical tot leven brengen op film door verschillende optredens samen te voegen (d.m.v. montage), Geschiedenis overbrengen met muziek, Het unieke contrast van honderden jaren geleden en de moderne muziek die wordt gebruikt, Aangrijpende muziek met een mix van hip-hop, Jazz, rap en andere genres, Sterk acteer en zangwerk van de gehele cast, Energiek en vol emotie

Minpunten

Het is helaas onmogelijk om de daadwerkelijke kracht/energie van een Broadway-productie (die je live bekijkt) te reproduceren op film

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Hamilton met een 9 / 10.

9

Hamilton is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

65 / 65 personen vinden deze recensie van Hamilton nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Hamilton
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie The Power of the Dog (2021)
7
Recensie House of Gucci (2021)
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)