Frankenstein (1910)

Recensie Frankenstein  (1910)

Frankenstein recensie

Door Vince Christiaans op
Tijdens een bizar experiment creëert de ambitieuze Victor Frankenstein (Augustus Phillips) een nieuwe levensvorm. Zijn creatie (Charles Ogle) blijkt echter een afzichtelijk monster te zijn.

In de 200 jaar nadat Mary Shelley haar boek Frankenstein: or, The Modern Prometheus (1818) schreef zijn er talloze verfilmingen verschenen. De allereerste versie werd echter in 1910 geproduceerd door de filmmaatschappij van de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. 

Jarenlang werd dit relikwie van de vroege filmkunst als verloren beschouwd, maar in de jaren '70 dook tot ieders verbazing een vrij goed bewaard gebleven exemplaar van Frankenstein op. Onlangs heeft de Library of Congress de film voorzien van een verbluffende restauratie die te bekijken is op YouTube. 

De geluidsloze film duurt slechts 12 minuten en snijdt flink in Shelley's klassieke vertelling. Het meest opvallende is de manier waarop de film de gruwelijke details uit het verhaal passeert. Het monster bestaat niet langer uit dode lichaamsdelen, maar wordt 'geboren' in een soort heksenketel tijdens een raar chemisch proces. 

Deze macabere creatie-scène is het hoogtepunt van de film. Daarnaast zorgen de theatrale bewegingen van de acteurs en de geschilderde sets voor een spookachtige, haast ander-wereldse sfeer. Voor iedereen met interesse in filmgeschiedenis is deze restauratie een absolute aanrader.

Cast: Augustus Phillips Charles Ogle Mary Fuller
Regie: J. Searle Dawley
Genre: Klassieker Fantasie
Speelduur: 0:12 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Frankenstein :

Pluspunten

Fascinerende restauratie, Sfeervol, Geeft een indruk van de vroege jaren van filmkunst, Interessante interpretatie van een bekend verhaal, Voor iedereen toegankelijk op YouTube

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Frankenstein met een 8 / 10.

8

Frankenstein is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

8 / 10 personen vinden deze recensie van Frankenstein nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Frankenstein
Filmklassieker Frankenstein  door Vince
Relevante films binnen het genre Klassieker
9,5
Recensie Jaws (1975)
9,5
Recensie The Shawshank Redemption (25th Anniversary) (2020)
8,5
Recensie Inception (2010)
6
Recensie Dune (1984) (1984)
8,5
Recensie Der Untergang (2004)
8,5
Recensie The  Sixth Sense (1999)