Fast & Furious 9 (2021)

Recensie Fast & Furious 9 (2021)

Fast & Furious 9 recensie

Door Jordy Gomes op
Dom Toretto (Vin Diesel) brengt zijn groep weer samen om het op te nemen tegen niemand minder dan Dom's eigen broer, Jakob Toretto (John Cena).

De films in de Fast & Furious franchise worden steeds meer overdreven, maar het publiek blijft in grote getallen terugkomen voor meer. Na de dood van hoofdrolspeler Paul Walker wisten ze met Furious 7 (2015) een mooi eerbetoon voor hem hierin te verwerken en zo ook een waardig eind te breien aan het verhaal. Desondanks levert Fast een hoop geld op, waardoor meer vervolgen en ook de spin-off Hobbs & Shaw (2019) werden geproduceerd. Zelfs ik kan eerlijk bekennen mezelf te hebben vermaakt met voorgaande delen, maar met Fast 9 (2021) lijkt de koek toch echt definitief op.


Met elk deel lijkt er een schepje bovenop te komen als het gaat om de onzinnige dingen die gebeuren op het scherm. Ditmaal is Vin Diesel haast veranderd in een superheld, zo sterk lijkt hij te zijn en niks houdt hem tegen. Ook de stunts en actiescènes met betrekking tot de auto's gaan een stapje te ver wat betreft realisme. Met één touw een auto laten bungeejumpen of gewoon een raket op een auto monteren en deze laten lanceren in de ruimte, in Fast 9 kan het allemaal. Alleen de reuzenmagneet brengt wat creativiteit met zich mee, aangezien de auto's hierdoor links en rechts om je oren vliegen op komische wijze.

Het plot van de Fast & Furious franchise was nooit iets om over naar huis te schrijven, maar in dit negende deel is duidelijk te zien dat de makers niet meer wisten wat ze moesten doen. Alle bekende clichés die je toepast omdat je geen interessante ideeën meer hebt komen hier aan bod. De verloren broer die ineens terugkeert als slechterik of een fan-favoriet personage (Han) terughalen uit de dood met een slap excuus om zo de cast weer wat meer op te vullen (gezien de afwezigheid van Dwayne Johnson en Jason Statham in deze film). Naar mijn mening zijn dit soort keuzes, zoals het terughalen van Han, juist het afstraffen waard. Hierdoor creëer je alleen maar meer gaten in het plot en het heeft ook een negatieve impact op de verhalen van de voorgaande delen.

Fast & Furious 9 (2021) verzwakt eigenlijk een aantal van zijn voorgangers. In mijn ogen één van de grootste zondes die een film kan begaan. Helaas is het eind nog niet in zicht. Hobbs & Shaw krijgt een vervolg, Fast nummer tien én elf staan ook in de wachtrij, evenals een spin-off met slechterik Cipher (Charlize Theron) in de hoofdrol. Kortom, zolang het geld oplevert zal Fast & Furious nieuwe films blijven produceren - en ik zal er zijn om deze te recenseren.

Cast: Vin Diesel Michelle Rodriguez Tyrese Gibson Chris "Ludacris" Bridges
John Cena Jordana Brewster Nathalie Emmanuel Sung Kang
Michael Rooker Helen Mirren Kurt Russell Charlize Theron
Regie: Justin Lin
Genre: Actie
Speelduur: 2:25 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Fast & Furious 9:

Pluspunten

Aantal creatieve actiescènes met een magneet, Acteurs zijn nog steeds vermakelijk om naar te kijken

Minpunten

Ongeloofwaardige momenten en stom plot, Cliché verhaalelementen (zoals de verloren broer of het terughalen van iemand uit de dood), Afwezigheid van Dwayne Johnson en Jason Statham (die de voorgaande delen toch een stuk vermakelijker wisten te maken), Absurditeit in overvloed, De koek is nu echt op voor deze franchise

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Fast & Furious 9 met een 4,5 / 10.

4,5

Fast & Furious 9 is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 4,5 / 10.

Nuttige recensie

31 / 33 personen vinden deze recensie van Fast & Furious 9 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Fast & Furious 9
Relevante films binnen het genre Actie
10
Recensie Arcane - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie De Slag om de Schelde (2020)
8,5
Recensie The Harder They Fall (2021)
7
Recensie Eternals (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)